A stabilcoinok célja, hogy minimalizálják a kriptovaluták ár-ingadozásait, és stabilabbá tegyék az értéket, ami segíthet a felhasználóknak és üzleti partnereknek a kiszámíthatóbb tranzakciókban és értékmegőrzésben.

A stabilcoinokat általában három fő típusba sorolják:

- Fiat-hoz kötött stablecoinok: Ezek az érmék egy hagyományos fiat pénznemmel vannak párosítva. Például a Tether (USDT) 1:1 arányban kötődik az amerikai dollárhoz.

- Árucikk-hez kötött stablecoinok: Ezek az érmék egy vagy több fizikai vagy digitális árucikk értékéhez vannak kötve. Például az USD Coin (USDC) az amerikai dollárhoz kötött, míg az egyes alapok aranyhoz vagy más nyersanyagokhoz kötöttek.

- Algoritmus-alapú stablecoinok: Ezek az érmék automatikus algoritmusokon vagy okos szerződéseken keresztül próbálnak stabilitást biztosítani az árakban. Ilyen típusú stablecoin például a DAI, amely a MakerDAO protokollon keresztül működik.

Néhány népszerű stablecoin közé tartozik:

stablecoin tether USDT

Tether (USDT): A legismertebb és legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező fiat-hoz kötött stablecoin, amely az amerikai dollárhoz van kötve.

USD Coin (USDC): Egy másik fiat-hoz kötött stablecoin, amely az amerikai dollárhoz van párosítva.

DAI: Ez egy algoritmus-alapú stablecoin, amely a MakerDAO decentralizált pénzügyi rendszerrel van összefüggésben.

A stablecoinok népszerűsége azáltal nőtt, hogy segítik a kriptovaluták használatát mindennapi tranzakciókhoz, mivel kevésbé ingadoznak az árak, mint például a bitcoin vagy az ethereum.

Emellett hasznosak lehetnek a kriptopénz-kereskedők számára is, akik gyorsan szeretnének áttérni kriptovalutából fiat pénzre vagy fordítva anélkül, hogy jelentős árveszteséget szenvednének el.