Előfordulhat, hogy egy megkapó enteriőr érintett meg bennünket a nyaralás során, vagy akár az is lehetséges, hogy valamilyen kedves, szép emlékünk kötődik valamelyik stílushoz. Így vagy úgy, az egészen biztos, hogy ha egységes hangulatot szeretnénk az egész lakásban, akkor érdemes elhatároznunk magunkat egyik vagy másik mellett.

Ha ragaszkodunk a természethez…

Amennyiben természetközeli hangulatot szeretnénk kialakítani a lakásunkban, akkor az egyik választási lehetőség számunkra a rusztikus stílus. A Fuchs Dekor Tapéta és Poszter Webáruház fotótapéta kínálatában feltétlenül érdemes megismerkednünk, amennyiben ebbe az irányba szeretnénk elindulni.

Ebben a kategóriában válogathatunk a természeti képek közül, amelyek megidézhetik például a nappalink közepén is az erdőt vagy egy patakot. Másik opcióként kezelhetjük a természetes felületeket megidéző fotótapétákat, amelyek hatására a falak maguk kelnek életre valamilyen természetközeli anyagot utánozva.

Ezek a tapéták már jó kiindulási alapot képeznek a rusztikus stílus kialakításához. Nézzük, mi mindenre lesz még szükségünk.

Mit takar a rusztikus kifejezés, és hogyan kelthetjük életre?

A szó eredeti jelentése az otthonos és a vidéki, így ha ezt a dizájnt szeretnénk életre kelteni, ez a két fogalom lesz majd a vezérlő elvünk. Egy vidéki kúria képe lebeghet közben a lelki szemeink előtt, ahol az egyszerűség, a rengeteg fa és kő, valamint a visszafogott elegancia dominál.

Egy gyönyörű, kőből készült kandalló, a pattogó tűz varázsa, valamint kedves kézműves alkotások segíthetnek megteremteni az igazi rusztikus hangulatot.

Színekben is a természeteseket válasszuk!

A rusztikus stílusban a barna különböző árnyalatai mellett elsősorban a friss, üde, halvány színek jelennek meg. Ezek remekül passzolnak a fa sötétjéhez, azonnal némi kontrasztot, valamint meleg, barátságos hangulatot teremtve.

Mindezek mellé a súlyos, tekintélyes szőnyegek, a hímzések és más kézműves munkák is nagyon jól passzolnak, érdemes kiegészítőként elsősorban ezeket alkalmazni.

Kiút a nagyvárosból…

Tökéletes akkor is ez a dizájn, ha egy vidéki otthonhoz választjuk, de akár a nagyvárosi dzsungel közepén is megalkothatjuk az idillt. Segítenek ebben az olyan apróságok is, mint a fonott kosarak, illetve néhány érdekes régiség. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az egyszerűségről sem. Ennek is a tükrözője az, ha rengeteg fát hasznunk, ideális esetben mindenhol, ahol csak lehet.

Jó ötlet akár ládákat is padokként alkalmazni, így rögtön extra rakodóhelyhez is juthatunk. A faanyagok kezeléséről se feledkezzünk meg, viszont olyan alapanyagokkal dolgozzunk, amelyek nem fedik el eredeti jellegzetességüket, szépségüket sem.


Otthon