De járjuk körbe a témát, vajon milyen hátrányokkal és előnyökkel járhat ez a csapatmunkára vetítve!

Te melyik típus vagy?

Két típusú viselkedés figyelhető meg, hiszen van, aki értékesebb munkavállalónak tartja magát; ők este is e-maileznek; mások viszont akkor büszkék, ha elkerülhetik a leveleket.

A határvonalat húzókat szegmentálóknak, a lazább alkalmazottakat pedig integrálóknak nevezzük.

Szegmentálsz?

Ha ebbe a csoportba tartozol, biztosan nem tartasz személyes tárgyakat a munkahelyen; nincs fényképed az íróasztalon, se bögréd a konyhában. A családot kihagyod a céges eseményekből, de a munkát sem viszed haza.

Ösztönösen húzol határokat, néha külön erőfeszítésnek tűnhet számodra a személyes információk “túloldalon” tartása. Kívülről nézve kicsit paranoiásnak tűnhetsz, ezért gyakori a konfliktus. Egy szegmentáló vezető például könnyebben konfrontálódhat egy integráló alkalmazottal. Bár néha fárasztó ilyennek lenni, de kutatások igazolták, hogy a pszichés jólléted számottevően magasabb, mint integráló társaidnak.

Te kis integráló!

Az integrálónak az a kihívás, hogy határokat húzzon. Túlműködő, munkamániás, sőt, a kiégésre is nagyobb esélye van. Már-már fizikai fájdalmakat is átélhet, ha nem nézhet meg egy e-mailt. Őt azonban jobban elfogadják embertársai, mint egy szegmentálót, mivel egy integrálót nem zavarja, ha más nem tud dolgozni szabadidejében, amíg ők megtehetik.

Munkavállalói jing-jang?

A munkavállalók előszeretettel csúszkálnak a szélsőségek felé, a munkáltatói elvárások, nevelési hatások, a személyiségük és a társadalmi normák függvényében. Ezért a szervezet érdekében is fontos az egyén egyensúlya.

Íme pár szemléltető, valós példa!

- Amíg New Yorkban büntetés jár a munkavállalóknak, ha esténként és hétvégén belépnek a munkahelyi rendszerekbe, addig Kanadában kifizetik a túlórákat.

- Egy holland design cégnél úgy érzékeltetik a munkaidő végét, hogy 18:00-kor automatikusan felemelkednek az irodai bútorok.

A munkaidő munkavégzésre van. Ha nem végzünk feladatainkkal, akkor vagy túl magasak az elvárások felénk, vagy nincs megteremtve a munkavégzéshez szükséges optimális környezet. Az utóbbi fegyelmezéséhez jó vezető szükségeltetik. A vezető viselkedése mindig egyfajta mintaként szolgál; kijelöli, hol ér véget a munka, és hol kezdődik a magánélet.

Magadra ismertél? Bármilyen típusnak is születtél, a DreamJo.bs sokszínű álláshirdetései között, te is megtalálhatod a hozzád illő munkahelyet!


Munka