Olyan apró praktikákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek egy kis odafigyeléssel bárki számára könnyen megvalósíthatóak. Az igazán elkötelezettek pedig a komplett energiahatékony háztartás felállításával hosszútávon rengeteg költséget megspórolhatnak, miközben elindulnak az önellátás felé vezető úton.

Sokkoló, de a magyar háztartások energiafelhasználásának 71%-át a fűtés teszi ki. Ez a döbbenetes arány főleg a megfelelő hőszigetelés hiányára eredeztethető vissza. Melegvízre 13%, főzésre 6%, világításra és egyéb háztartási elektromos berendezésekre, például mosógépekre, mosogatógépekre és szárítógépekre, valamint egyéb elektromos eszközökre, további 10% energiát fogyasztunk el.

Sok kicsi sokra megy

Az energiatakarékos otthon kialakítása rengeteg előnnyel jár: nem csak a pénztárcánk lesz hálás, a környezetünket is óvjuk vele, ha tudatosan bánunk az energiával. Az egyik leghatékonyabb eszköz nyilvánvalóan a megújuló energiaforrás használata, de néhány apró trükk is sokat segíthet.

energiatakarékosság

Ha nem használunk egy háztartási gépet, kapcsoljuk ki! Kávéfőző, hangfal, laptop, televízió, mind-mind olyan eszközök, amelyeket a készenléti üzemmód helyett nyugodtan ki is kapcsolhatunk.

Váltsuk régi izzóinkat LED-esre! Egy LED-körte akár 70%-al is kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos.

Tartsuk mindig tisztán elektromos főzőlapunkat! Talán nem is gondolnánk, de egy szennyeződött főzőlap lassabban melegszik, és sokkal több energiát is használ.

A sütőn válasszuk a légkeveréses funkciót! Ez sokkal energiatakarékosabb, mint az alul-felül sütés.

Ne töltsük tele a vízforralónkat, ha csak egy csésze teányi forró vízre van szükségünk! Apróságnak tűnhet, de ezzel is felléphetünk az energiapazarlás ellen.

A hőszigetelés után is van mit tenni

Ha azon szerencsés kevesek közé tartozunk, akiknek otthona jól hőszigetelt, még mindig van néhány sarkalatos pont, ahol „megfoghatjuk” az energiát. Ilyen például egy okosotthon-rendszer kialakítása, ami közvetlenül a rezsi csökkenését eredményezi. A fűtés költségeinek akár 13-20 százalékát is megtakaríthatjuk az előre beprogramozott időzítéssel és a részleges, szobánkénti távszabályozással. De egy okosotthon kialakításával akár a melegvíz-használatot is megreformálhatjuk: a bojlerek időzítésével például a felhasznált energia 25 százalékát is megtakaríthatjuk!

„Újépítésű házak esetében vagy felújításnál kapóra jöhet a hővisszanyerős szellőztetős rendszer is, ami tulajdonképpen hermetikusan lezárja az egész házat. A beépített ventilátornak hála nem szökik el télen a meleg, mégis folyamatos a friss oxigén-pótlás, ablaknyitás nélkül is! A legmodernebb rendszerek pedig akár azt is érzékelik, hányan tartózkodnak a szobában, és ennek megfelelően szabályozzák a szellőzést” – árulta el Tóth Marcell, a Wosser Energetika Kft. ügyvezetője.

Napelem – az örök adu ász

A napelemes rendszer kiépítése a legnépszerűbb megoldás, mivel hatékony és környezetbarát. Elegendő akár otthonunk vagy vállalkozásunk energiaigényének kielégítésére. A rendszer az áramot a napsugárzás erejéből nyeri ki és egy inverter segítségével alakítja át. Nem csak környezetbarát, pénzt is megtakarít nekünk, sőt, a rendszer kiépítése még az ingatlan értékét is növeli!

A hagyományos megoldások mellett a napelemes rendszerek már bő választékkal rendelkeznek mind a technológiai megoldások, mind pedig a márkák tekintetében. A legfontosabb szempont a választásnál, hogy megbízható és biztonságos rendszer mellett tegyük le a voksunkat. Az egyik, egyre népszerűbb lehetőség az úgynevezett akkumulátoros rendszer, amelynél az akkumulátornak hála áramszünet esetén és akár éjszaka is rendelkezésünkre áll zöld energia, így csökkenthetjük a függőséget az áramszolgáltatótól és egyben növelhetjük az önellátásunk mértékét, ami mindenképpen az energiahatékony jövő kritériuma.

„Akkumulátor választásnál a legfontosabb, hogy minden tulajdonságot alaposan megvizsgáljunk, hiszen a számunkra legoptimálisabbat kell megtalálnunk. Érdemes mérlegelni a garanciaidő mellett a hatékonyságot, a teljesítményt, valamint a moduláris bővíthetőséget is. Az ideális akkumulátorral hosszú távon is hatékonyan és megbízhatóan tárolhatjuk a napenergiát” – árulta el Tóth Marcell.

És mi az a hőszivattyú?

Azoknak, akik most ismerkednek a hőszivattyúkkal, eláruljuk, hogy az elnevezés nem véletlen: ez a rendszer a megújuló energiára épül. A hőszivattyúk akár 75%-ban képesek a környezetükből származó hőenergiát felhasználni, és csak a maradék részben van szükségük villamos energiára.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy egységnyi energia felhasználásakor a hőszivattyú akár három-négyszer annyi energiát is képes előállítani. További előnyük, hogy nem csak újépítésű házaknál használhatóak: általában meglévő fűtési rendszerhez is remekül csatlakoztathatóak, így régebbi ingatlanoknál is megfontolandó választás.

Többfunkciós, nem csak fűtésre, hanem melegvíz előállítására is alkalmas, és egy fan-coil rendszerrel akár a hűtést is megoldhatja a nyári melegben. Ráadásul jól kombinálható a már említett napelemrendszerrel, és amellett, hogy a pénztárcánk barátja, még a környezetünket is óvjuk vele.

Tóth Marcell, a Wosser Energetika Kft. ügyvezetője szerint mindenképpen érdemes komplett rendszerben gondolkozni, a lakás teljes energiafogyasztását egységként kezelni.

„A sok kis apró tipp összeadódva nagy változásokat hozhat. Egy napelemes- hőszivattyús rendszerrel, okos otthon esetében éves szinten is szignifikáns plusz energiát spórolhatunk, ezzel pedig Földünkért is sokat tehetünk.

Például, ha napközben a napelem nekünk dolgozik: felmelegíti a víztartályt, este már csak fogyasztanunk kell a tartalékból. De akár olyan apróságok is változást hozhatnak, mint hogy a mosógépet 40 fokról 30-ra állítjuk, vagy ha komposztálót és esővízgyűjtőt szerzünk be- akár pályázati úton is” – árulta el Tóth Marcell. Hozzátette, fontos, hogy monitorozzuk a saját fogyasztásunkat, hiszen a tudatosság ebben az esetben is kulcsfontosságú.