Nyugdíj utalás 2024-ben - mikor érkezik a nyugdíj?

A nyugdíj utalás rendszerint 2024-ben is minden hónap 12. napján történik (kivéve decemberben, amikor a hó elején, korábban történik a kifizetés).

Ha az adott hónap 12-e munkanapra esik, akkor aznap várható a nyugdíj utalás, ám ha a 12. nap hétvégén van (szombat, vasárnap vagy épp ünnepnap), akkor az ahhoz legközelebb eső munkanapon várható a Magyar Államkincstár nyugdíj utalása 2024 évében is.

A nyugdíj összegéhez banki utalás útján (a nyugdíj utalásáról a Magyar Államkincstár gondoskodik) és postai kifizetés útján (Magyar Posta) is hozzájuthatnak a nyugdíj jogosultak.

Cikkünkben mutatjuk a nyugdíjak pontos utalási időpontjait 2024 évre vonatkozóan.

Aki a nyugdíj banki utalás helyett a nyugdíj postai kifizetést választotta 2024-ben:

A nyugdíj postai kifizetése 2024-ben is az utalásnál hosszabb időt vesz általában igénybe, de a fő szabály szerint a folyó hónap 15. napjáig minden nyugdíjas korúnak megérkezik a nyugdíja.

A Magyar Posta kézbesítői minden hónapban 12 munkanapon keresztül viszik házhoz a havi rendszerességű nyugdíjakat, mindig a tárgyhónapra vonatkozóan.

Arról a dátumról, hogy a nyugdíj postán keresztül az adott hónapban mettől meddig várható, a "postai nyugdíj kifizetési naptár 2024"-ben értesítik ki előre a magyar nyugdíjasokat.

Figyelem!! Nyugdíj folyósítása, kifizetése címváltozás vagy bankszámla változása esetén 2024-ben

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ellátásokat belföldön postai címre, vagy pénzforgalmi szolgáltatónál (banknál) vezetett bankszámlára folyósítja. A folyósítási módok (postai cím vagy bankszámla) közül az ügyfél választhat, illetve kérheti azok módosítását is.

A levelezési cím változását akkor is be kell jelenteni, ha az ellátás utalása bankszámlára történik.

Amennyiben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól ellátásban részesülő nyugdíjas címe vagy számlaszáma – melyre levélküldeményei kézbesítését, illetve ellátása folyósítását kéri – megváltozik, illetve ellátásának folyósítási módját kívánja megváltoztatni, erről bejelentést kell tennie a folyósító szervnek.

Ehhez ki kell töltenie a változás bejelentésére szolgáló űrlapot, vagy nyomtatványt.

Ha a nyugdíjas nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, az elérhetőségi és a folyósításhoz szükséges adatok változását nem közli, és emiatt az ellátás folyósítása ellehetetlenül, a folyósító szerv az ellátás folyósítását megszünteti. 

Erre érdemes tehát figyelni, azaz ha 2024-ben megváltozik a lakcíme vagy megváltozik a bankszámla száma, azt azonnal (de legkésőbb 15 napon belül) jelentse be a Nyugdíjfolyósítónak!

De nézzük, mikor utalják 2024-ben a havi nyugdíjakat a bankszámlákra!

Fontos! Egy kereskedelmi banknál vezetett bankszámlára csak akkor folyósítható a nyugdíj 2024-ben is, ha a nyugdíj jogosultnak (vagy törvényes képviselőjének) rendelkezési joga van a bankszámla felett, ahová a nyugdíj utalását kérte. 

Nyugdíj 2024 utalás dátumok

nyugdíj 2024 utalás időpontjai hivatalos dátumok havi szinten

Nyugdíj utalás 2024 január: január 12. (péntek)

Nyugdíj utalás 2024 február: február 12. (hétfő) 

Nyugdíj utalás 2024 március: március 12. (kedd)

Nyugdíj utalás 2024 április: április 12. (péntek)

Nyugdíj utalás 2024 május: május 10. (péntek)

Nyugdíj utalás 2024 június: június 12. (szerda)

Nyugdíj utalás 2024 július: július 12. (péntek)

Nyugdíj utalás 2024 augusztus: augusztus 12. (hétfő)

Nyugdíj utalás 2024 szeptember: szeptember 12. (csütörtök)

Nyugdíj utalás 2024 október: október 11. (péntek)

Nyugdíj utalás 2024 november: november 12. (kedd)

Nyugdíj utalás 2024 december: december 2. (hétfő)

(a fenti dátumok, egyelőre nem hivatalos nyugdíj 2024 utalási időpontok, azok végleges, hivatalos közlése a Magyar Államkincstár hivatalos oldalán történik meg)

A nyugellátások folyósítása 2024 – jogi, törvényi háttér

nyugdíj kifizetés 2024 időpontok január február március április május június

A nyugdíjak folyósítását 2024-ben is törvény szabályozza (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról). A saját jogú és a hozzátartozói nyugellátást, továbbá a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatáskörébe utalt nem társadalombiztosítási ellátást a nyugdíjfolyósító szerv a nyugdíjfolyósítási törzsszám mint azonosító szám alatt folyósítja.

A nyugdíjfolyósító szerv az ellátás folyósításának kezdetekor a nyugdíjfolyósítási törzsszám igazolására - az e célra rendszeresített nyomtatványon - az érintett személy részére díjmentesen igazolást ad ki.

A nyugdíjfolyósító szerv a megállapított nyugellátás folyósítását – a kormányrendeletben meghatározott esetekben a határozat vele való közlését követő tizenhárom napon belül, egyéb esetben a folyósításhoz szükséges adatokat tartalmazó elektronikus adatállomány beérkezését követő tizenhárom napon belül:

- pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján vagy a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,

- EGT-állam vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területén élők részére történő folyósítás esetén a jogosult által megjelölt, valamely EGT-államban vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,

- Magyarországgal szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezményt kötött állam területén élő személy részére történő folyósítás esetén a jogosult által megjelölt, a szerződő államban, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára, vagy

- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti – ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett – gyermek árvaellátását a gyermekvédelmi gyám vagy a gyermek vagyonának kezelésére a gyámhatóság által feljogosított személy által megjelölt gyámhatósági fenntartásos betétre vagy fizetési számlára történő utalással teljesíti.

A nyugellátást havonta, forintban kell folyósítani, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt megállapították, a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - legfeljebb a jogosult elhalálozásának napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

A nyugellátás és a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított más ellátás olyan fizetési számlára folyósítható, amely felett a jogosultnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van.

A nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátásokból történő levonásra a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A külföldön élő vagy tartózkodó jogosult kérelmére a nyugellátást negyedévente, félévente vagy évente utólag kell folyósítani, ha a nyugellátás havi összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegét.

A szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezményt kötött államban, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő folyósítás költségét az ellátásra jogosult viseli.

A nyugdíjfolyósító szerv a nyugellátás megszüntetéséről vagy a nyugdíj összegének csökkentéséről rendelkező határozat alapján az ellátás folyósítását, illetve a különbözet folyósítását a döntés véglegessé válásáig felfüggeszti.

Az esedékessé vált és fel nem vett nyugellátást az esedékességtől számított öt éven belül lehet felvenni.

Nyugdíj kalkulátor 2024

Nyugdíj korhatár kalkulátor segítségével számítható ki a leggyorsabban és a legpontosabban.

Mikor mehetek majd nyugdíjba? Hány éves kortól lehet nyugdíjba vonulni jelenleg Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint? Hány évem van még hátra a nyugdíjig?

Nyugdíjkorhatár Magyarországon kalkulátorunk segítségével (a cikk alatt találod meg) megtudhatod, hogy a hatályos jogszabályok szerint mikor mehetsz nyugdíjba és hány évet kell még dolgoznod ahhoz, hogy állami nyugdíjra legyél jogosult. Add meg születési adataidat a nyugdíj kalkulátornak és nyomd meg a SzámoldKi-gombot! Az eredményt pár másodperc múlva már látni is fogod.