Az aranyvonat története a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar történelem egyaránt fontos fejezete. A jegybank megbízásából elkészült alkotás a második világháború során nyugatra menekített magyar aranytartalék útján vezeti végig a nézőt. A dokumentarista elemekre épülő, narrációval és színvonalas színészi játékkal forgatott Aranyvonat legendája hamarosan a nagyközönség előtt is debütál, ugyanis október 31-én az M5 csatorna 19 órától kezdődően tűzi műsorra a filmet.

Ezüst Delfin-trófeával díjazták az Aranyvonat Legendája filmet

A Cannes Corporate Media & TV Awards évente díjazza a világ legjobb corporate filmjeit, online médiaprodukcióit és dokumentumfilmjeit az egyik legfontosabb filmes központban: a franciaországi Cannes-ban. Ez az egyetlen olyan corporate film fesztivál, amelyet a játékfilmekről és reklámfilmekről híres városban rendeznek.

A nemzetközi versenyen filmgyártók, ügynökségek, televíziós csatornák, valamint diákok vehetnek részt. A 2022-es megmérettetés során, a történelmi jelentőségű Aranyvonat legendája című filmet ezüst Delfin-trófeával díjazta a szakmai közönség, History and Personalities/Portraits kategóriában.

Az Aranyvonat történetét a jegybank hősei írták

1945-ben, a II. világháború legsötétebb óráiban 230 jegybanki dolgozó családtagjaikkal együtt arra a feladatra vállalkozott, hogy a nemzet vagyonát, az aranytartalékot és más értékes kincseket Ausztriába menekítsék.

A nyugatra tartó vonaton a jegybanki hősök közel harminc tonna aranyat, nagy értékű devizatartalékot, Mátyás Király Corvináit és a méteretalon platina rudját szállították, valóban filmbe illő bátorsággal.

Már biztonságosabb területre érve, az értékeket egy alpesi faluban található bencés apátság templomának kriptájában tárolták.

Ellenállva a német és a nyilas utasításoknak, a kincseket a közeledő amerikai csapatoknak adták át. 

A jegybankárok történelmi jelentőségű tette nagyban hozzájárult a háború utáni gazdaság újjáépítésében és a forint megszületésében, mivel a háborút követően, 1946 nyarán a harminc tonna aranytartalékot is tartalmazó szállítmány hiánytalanul visszajutott hazánkba.

Az arany állhatott fedezetként az 1946. augusztus 1-jén bevezetett forint mögött, és ezáltal a háború utáni gazdasági és pénzügyi konszolidáció egyik fő pillére lett.

Az Aranyvonat legendája című film készítésével az MNB emléket kíván állítani a jegybank hősies tisztviselőinek. Az alkotást Szász Attila rendezte, Köbli Norbert forgatókönyve alapján. A szerzőpáros korábban is számos neves történelmű vonatkozású, valós eseményeken alapuló filmalkotást jegyzett.

A forgatást szakértőkkel, többek között történészekkel közös, hosszú kutató munka előzte meg annak érdekében, hogy a megfilmesíteni kívánt történet a lehető legpontosabban tükrözze a valós eseményeket. Az Aranyvonat legendája mindenki számára tartogathat érdekességet történelmünk e jelentős mégis háttérbe szorult eseményéről.


Pénzügy Kultúra