Amikor Rangnick átvette a szót, hangosan és fenntartás nélkül beszélt, ahogy a United menedzsereként mindig is tette. Visszatekintve a klubnál eltöltött időre, továbbra is megoszlanak a vélemények róla. Egyesek számára látnok lett, aki rávilágított a klub problémáira, és nem félt jelenteni ezt a vezetőségnek. Mások számára a kinevezése katasztrófa volt, taktikai alkalmatlansága pedig egy sikertelen szezonhoz vezetett, amelyet meg lehetett volna menteni. Az igazság valószínűleg valahol középen van.

A klubnál eltöltött ideje alatt Rangnick nyíltan beszélt azokról a problémákról, amelyekkel a vezetőség csak most kezdett foglalkozni. Első sajtótájékoztatóján bírálta az Alex Ferguson távozását követő menedzserek elvándorlását, és hangsúlyozta, hogy vissza kell nyerni a klub identitását. Megbízatása vége felé, miután látta a problémák valódi mértékét, továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy jelentős felújításra van szükség, amint arról a mostbet-hu.com honlap is beszámol.

rangnick

Sokan kritizálták Rangnickot, amiért eredmény nélkül fedte fel a klub problémáit. Talán a legkiábrándítóbb, hogy az aktív futball ötletével érkező szakember minimális előrelépést tett a koncepció megvalósításában. A különböző megközelítések között egyensúlyozva a United távolról sem volt összetartó. A csapatot gyakran Cristiano Ronaldo egyéni akciói segítették ki, aki később maga is kritizálta az edzőt.

Így Rangnick lelkesítő interjúi ellenére sem tudta meggyőzni a Manchester United vezetőségét, hogy folytassák vele az együttműködést. Ez azonban nem akadályozta meg az Osztrák Labdarúgó-szövetség képviselőit, akik hittek az edzőben, annak ellenére, hogy sikertelen volt az élvonalbeli klubnál. Kezdetben azt feltételezték, hogy a szakember tanácsadóként marad a Unitednél, de a felek gyorsan úgy döntöttek, hogy elválnak útjaik. A mancuniak Erik ten Hagban, az osztrák csapat pedig a tapasztalt németben bízott. Az idő megmutatta, hogy ez volt a helyes döntés.

Vissza a sikerhez Ausztriával

Rangnick érkezésekor az osztrák válogatott szurkolói csalódottak voltak. A csapatnak nem sikerült kijutnia a világbajnokságra, a látogatók száma csökkent, és a Franco Foda vezette futball nem volt inspiráló. Ezt felismerve Rangnick Ausztriába költözött, és barátságosan beszélt az első sajtótájékoztatón, megpróbálva elnyerni a közvélemény támogatását. A fő változás azonban az eredményekben volt, amelyek gyorsan javultak.

Rangnick

A Nemzetek Ligája nehéz csoportjában való gyenge kezdés után Rangnick módszerei 2022 novemberében kezdtek el beérni. A válogatott szünetében Ausztria fontos győzelmet aratott Olaszország ellen, ezzel megalapozva a 2024-es Európa-bajnokság sikeres kvalifikációs kampányát. Az osztrákok átszellőzték a G-csoportot, egy ponttal lemaradva Belgium mögött, amely az egyetlen csapat volt, amelytől vereséget szenvedtek a selejtező során. Ausztria nem állt meg itt, négy barátságos mérkőzésből hármat megnyert Németország, Törökország és Szerbia ellen.

Talán még az eredményeknél is fontosabb volt az, hogy Rangnick felülvizsgálta Ausztria játékstílusát. Ez a nagy energiájú megközelítés, amely a Manchester Unitednél nem fogott meg, az osztrák csapatnál töltött időszakának kezdetétől jelen volt. A jellemzően 4-2-3-1-es felállásban játszó szakember a függőleges passzokhoz és a gyors átmenetekhez is ragaszkodott - és ez egyértelműen megfelel a csapatának. David Alaba osztrák kapitány a Franciaország elleni döntetlen után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a csapat talán egyszerűen belefáradt abba, hogy egy bizonyos stílust játsszon. És bár Rangnick stílusa maximális koncentrációt és kitartást igényel, Ausztriában gyökeret vert.

Bayern elutasítása

A Bayernt lenyűgözte a szakember munkája, és megkereste Thomas Tuchel pótlására vonatkozó ajánlattal. Nem ő volt az első és nem is az utolsó jelölt a müncheni klubban, akinek az új edző keresése káoszba torkollott. Úgy tűnt, Rangnick a legtöbbnél közelebb van a szerződés aláírásához a rekorderrel, de némi vonakodással ugyan, de visszautasította a Bayern ajánlatát. Ha Ausztriát nem sikerül lenyűgöznie az Eb-n, a német végül megbánhatja döntését. De ez hatalmas lökést jelent jelenlegi csapatának, és biztosítja, hogy az edző teljes mértékben elkötelezett legyen mellette.


Sport