A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a kormány hozza előre a novemberi nyugdíjemelést

– számolt be az MTI.

Egy nyugdíjszakértő viszont figyelmeztetett, hogy a novemberi 1,8 százalékos nyugdíjkorrekció kevés lehet.


ANépszava című napilap számításai szerint - a nyugdíjtörvény alapján - novemberben 5, januárban pedig 12 százalékos nyugdíjemelés jöhet.

Ezek utólagos emelések, amelyekre azért van szükség, mert a nyugdíjak nem követték az inflációt

- mondta Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

"Ez azt jelenti, hogy hiába tudta jó előre a Fidesz, hogy a forint az orbáni infláció miatt történelmi mélypontra süllyed, direkt alacsony inflációval tervezték a költségvetést" - fogalmazott a politikus.


A DK szerint nem lehet egy megélhetési válság alatt a nyugdíjasokkal "hiteleztetni" az államot, mert ez tisztességtelen.

Gy. Németh Erzsébet szerint minden kutatás és felmérés azt mutatja, Európában csak Magyarországon van megélhetési válság.

A politikus szerint Magyarország lett az élelmiszerdrágulás világrekordere, míg „a magyar forint lett a leggyorsabban elértéktelenedő pénznem”.

 

„Az orbáni Magyarország lassan az egyetlen európai ország, ahol nincs érdemi rezsitámogatás" 

-  mondta a DK alelnöke a párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján.

Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a kormány csökkentette a rezsicsökkentés esetében a támogatott árat az átlagfogyasztásig.

 

Magas az infláció, de kevés lesz a korrekció


A DK-s politikus arra utalt, hogy az augusztusi inflációs adatok szerint az éves összevetésben számított infláció 15,6 százalék volt, míg a maginfláció 19,0 százalékra gyorsult. Az alapfolyamatok emelkedése mellett az élelmiszerek drágulása járult hozzá legnagyobb mértékben az infláció gyorsulásához.

A novemberi nyugdíjkorrekciót – vagyis az emelés alapjául szolgáló becsült érték és a valós inflációs adatok közti különbség kifizetését – már más szakértők is javasolták a kormánynak.

De Farkas András nyugdíjszakértő figyelmeztetett, hogy a közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz a korrekció mértéke, miközben az augusztusi infláció 15,6, az augusztusi nyugdíjas infláció 15,7 százalék, az éves várakozás pedig 20 százalék.

Vagyis szerinte ez a már évközben kifizetett emelésekkel együtt kevés lehet. 

Amennyiben ezt a javaslatot nem hallják meg és nem tesznek komoly lépéseket nagyon nagy bajban lesznek, főleg a kisnyugdíjból élők, de sajnos nem csak a kisnyugdíjból élők is. 

(forrás: napi.hu)


Pénzügy Adózás Jog Munka