A rózsaszín a lakberendezésben

A rózsaszínnek természetesen otthonunkban is méltó helye van, ráadásul sokféleképpen használhatjuk. Ha csak szolidan szeretnénk megjelentetni, akkor válasszunk például a Home&Style törölközőinek kínálatából néhány púderrózsaszín darabot, és helyezzük el a fürdőszobában egy rózsaszínű kilépőszőnyeg és egy hasonló árnyalatú zuhanyfüggöny társaságában. Ezáltal “rózsás” hangulatban kezdhetjük és fejezhetjük be a napot.

A hálószoba az a helyiség, ahol leginkább előtérbe kerülhet a romantikus hangulat, ezért alkalmazzuk a rózsaszínt akár az ágytakaró, az ágynemű vagy a függöny esetében. Egy ilyen helyiségben nyugovóra térve úgy érezhetjük magunkat, mintha a mesék világába csöppentünk volna, egy igazi hercegnő lakosztályába. Talán még az álmaink is szebbek lesznek. 

Hogyha merészek vagyunk, akkor a nappaliban vagy a konyhában is megjelenhetnek a rózsaszín különféle árnyalatai, például a kanapé kárpitján, a díszpárnák huzatán, illetve dekorációs elemeken (tálak, gyertyák, kaspók, szobrocskák). 

Mit jelképez a rózsaszín?

A pszichológia igen nagy jelentőséget tulajdonít a színeknek, ugyanis bebizonyosodott, hogy hatással vannak a viselkedésünkre, hangulatunkra és az érzelmeinkre is. A rózsaszín egy nyugalmat árasztó árnyalat, ami a kedvességet, a nőiességet, a gyermeki ártatlanságot, a szerelmet és a romantikát jelképezi.

Gondoljunk csak bele, milyen gyakran használunk olyan kifejezéseket, mint: “rózsaszínben látja a világot”, “elmerült a rózsaszín ködben” vagy hogy “a szerelem mindent rózsaszínre fest.” Vajon véletlen lenne, hogy csupa szeretettel és romantikával kapcsolatos aspektusban említjük meg? Aligha.

A rózsaszín és egyéb színek

A rózsaszínnek szerencsére számtalan árnyalata létezik, az egészen halványtól a rikitó pinkig. Ezeket kedvünkre variálhatjuk, hogy a lehető legharmonikusabb legyen az összkép. A nagyon élénk, vibráló rózsaszíneket csak kis felületeken, díszítésként alkalmazzuk, ugyanis nagy mennyiségben zavaró lehet.

Ellenben a finom pasztellekkel nem kell takarékoskodni, akár egy-egy helyiség összes falán vagy a padlón is megjelenhetnek. 

Persze nem lehet minden csak rózsaszínű, ezért érdemes a vele passzoló színekkel együtt alkalmazni. Az egyik ilyen a fehér, amelyről nem túlzás azt állítani, hogy mindennel jól mutat. 

Ha pedig egy kicsit sötétebb árnyalatokat is szeretnénk becsempészni az enteriőrbe, akkor kiváló választás a szürke, amely remekül mutat a rózsaszínnel kombinálva, ráadásul mostanság igen trendi. 

A szürke komorsága némileg ellensúlyozza a rózsaszín “cukiságát,” így elkerülhető, hogy az összkép túl kislányos, romantikus legyen. Illetve nem muszáj leragadni a klasszikus árnyalatoknál, hanem választhatjuk a rose gold, azaz rozéarany színt is, ami egy különleges arany-rózsaszínes elegy, s eleganciát, glamour hangulatot varázsol.


Otthon