Segítségükkel gyorsabb az implementáció, kisebb a szervezeti ellenállás, tisztábbá válnak a pénzügyek, nagyobb értéket lehet realizálni az ellátási láncban, és érdemben bevonhatók az ügyfelek. Az új elemzési képességekkel felgyorsítható a vállalaton belüli döntéshozatal és végső soron jobban kiaknázhatók az üzleti világ fejlődése adta digitális lehetőségek, ami egyben versenyelőnyt jelent.

Az előnyöket szem előtt tartva számos szervezet tervezi az S/4HANA-ra való áttérést, vagy már folyamatban is van az SAP bevezetés. Annak érdekében, hogy egy adott szervezet az implementációban rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázhassa és a lehető legkisebbre csökkentse a vállalkozásra gyakorolt negatív működési és pénzügyi hatását, több módszertan és eszköz használata is indokolt lehet, pl. gyártói SAP™ Activate bevezetési keretrendszer, agilis technológiai bevezetési módszerek, előre konfigurált megoldások vagy saját fejlesztésű akcelerátorok.

Az ilyen eszköz- és módszertanalapú megoldásokba való befektetésekbe gyorsan, költséges tanulási folyamat nélkül vághat bele egy vállalat.

Miközben a technológiai csapatokat gyakran bátorítják az agilis átállásra a vállalati képességek minél teljesebb kiaknázása érdekében, az ilyen jelentős idő-, erőforrás- és tőkebefektetések esetében a szervezetek még mindig vonakodnak elfogadni a sikeres agilis átalakuláshoz szükséges alapvető változásokat.

Ilyen esetekre javasoljuk a Hybrid Agile módszertan alkalmazását, ami két világ (agilis és vízesés) legjobb tulajdonságait ötvözi.” – mondta Halcsik Tamás, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Módszertanok

Annak érdekében, hogy az S/4HANA-ra váltásnál az ígért forradalmi fejlődés megvalósuljon, a felkészülés és bevezetés során több módszertan is a vállalat segítségére lehet.

Egy sikeres bevezetéshez elengedhetetlenül fontos egy teljes projektet átívelő általános megközelítés, amely magába foglalja projektmenedzsment, a változáskezelés, a követelménykezelés, az implementáció, a tesztelés és a támogatás legjobb gyakorlatait. Ilyen például a Deloitte SAP-projekteknél alkalmazott implementációs módszertana, az Enterprise Value Delivery (EVD) for SAP.

Ez magába foglalja a leszállítandó sablonok, minta leszállítandók és akcelerátorok robusztus gyűjteményét, támogatja az SAP Activate módszertanát, és összhangban van a PMI PMBOK-kal.
Felkészülési fázis fontos része beazonosítani a részvényesi értékek és az üzleti tevékenységek közötti kapcsolatot.

A vállalati értéktérkép (EVM) egy menedzsment keretrendszer, ami segítséget nyújt összegyűjteni, megvitatni és rangsorolni azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyek a bevételnövekedés, a működési árrés, az eszközhatékonyság és a jövőbeli növekedéssel kapcsolatos piaci elvárások szempontjából maximális értéket biztosíthatja.

A tervezési fázisra fókuszálva kiemelendő még a „fit-to-standard” megközelítés, aminek segítségével növelhető a bevezetés hatékonysága azáltal, hogy egy egyedi fejlesztésektől mentes, könnyen alkalmazható iparágspecifikus SAP alapmegoldást kialakítását célozzuk meg.

A "fit-to-standard" aligha új fogalom, mostanában egyre nagyobb hangsúlyt kap, mivel a szervezetek igyekeznek megfelelően digitalizálni, jobban megfelelni a piaci elvárásoknak, és idővel csökkenteni a rendszereik üzemeltetési költségeit.

Az ehhez szükséges folyamatmodellezési feladatok során támaszkodhatunk az SAP Best Practices-re, ami egy széles körben elfogadott, SAP S/4HANA-ra optimalizált sztenderd üzleti folyamatokat tartalmazó megoldás vagy a Deloitte IndustryPrint-re, ami több mint 30 iparági szegmensben a legjobb üzleti gyakorlatokat mutatja be.

Eszközök

Eszközök alatt azokat az előre konfigurált megoldásokat vagy akcelerátorokat értjük, amelyek az implementáció egy területét támogatják vagy egy adott iparágra specifikusak. A teljesség igénye nélkül ilyenek lehetnek az alábbiak:

- Projektmenedzsment információs rendszer, ahol a feladatok előrehaladása és a RAID log követhető nyomon és riportálható

- Adatmigrációs eszköz, ami az adatminőségre, a költséghatékonyságra és az üzleti értékre összpontosít

- Deployment eszköz, amivel az átállási terv és kapcsolódó feladatok menedzselhetők

- Tesztmenedzsment és tesztautomatizációs eszköz a tesztelési feladatok és folyamatlépések nyomon követésére

Előre konfigurált és kulcsrakész megoldások, amelyek segítenek az S/4HANA folyamatok megértésében és a jövőkép kialakításában

- Egyedi akcelerátorok, amelyek az adott iparág sajátosságaira fókuszálva támogatják és gyorsítják a bevezetést

„Az SAP vállalatirányítási rendszerek fejlődésével együtt változtak a bevezetést támogató módszertanok és eszközök is. A szervezeti transzformáció hatékonyságára jelentős hatással van, hogy az milyen akcelerátorokat alkalmaz az S/4HANA bevezetés során.” – foglalta össze Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.


Tudomány Munka