A DVDolcson.eu webáruház is forgalmaz memóriakártyákat. A választás során vegyük figyelembe a készülék paramétereit, amihez választjuk. Ezután már csak a kártya tárhely méretét kell meghatároznunk. Itt semmiképp se lőjük túl a készülék által megadott paramétert. A túlméretezett kártyákat a készülékek nem képesek kezelni.

Jellemzőik

Az SD memóriakártyák az évek folyamán méretileg folyamatosan csökkentek, csakúgy, mint a SIM kártyák vagy a mobiltelefonok. A hagyományos mérettől mára már a microSD-ig csökkentek. A közepes méret a miniSD, ami valamiért nem nagyon terjedt el.

A kártyák eltérő mérete mellett különböző formátummal is rendelkeznek. Az eredetileg 1GB-os maximális mérettel rendelkező SD kártyák bármilyen eszközben működőképesek. A második megjelent formátum az SDHC. Ezek 2BG és 3GB közötti tárhellyel rendelkeznek. Majd kifejlesztették az SDXC verziót. Ezek már 32GB és 2TB közötti adattároló kapacitást biztosítanak a számunkra. Ez a típus már csak az exFAT fájlrendszerrel képes együttműködni.

Sebességük

A kártyák adattároló mérete mellett meghatározó még a sebességük, mely alatt azt az adatátviteli sebességet értjük, amivel a kártyára adatot írni vagy amivel olvasni tudunk. A kártyákon feltüntetett maximális sebesség csak abban az esetben érhető el, ha az eszköz, amiben használjuk, szintén támogatja a gyors adatátvitelt.

A kártyák sebességéről a csomagolásukon feltüntetett információ árulkodik. A Rated Speed, vagy Relativ Speed takarja az általános olvasási sebességet, más néven névleges sebességet.

A konkrét sebességet a „class” csoportjelzés mutatja. A szám a kártya minimális írási sebességét mutatja, MB/másodpercben.

Napjaink legjobbjai a Class 10 típusúak. Ezeket egyes memóriakártyák esetében az U1-es kategóriába sorolják. Az „UHS” rövidítés az „Ultra High Speed” sebességet jelenti, amit csak U-ként használnak.

Támpontok

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben az eszköz paramétereihez válasszuk az SD memóriakártyát. Amennyiben nem vagyunk ezzel száz százalékosan tisztában, úgy a termékismertető vagy a gyártó adhat erről bővebb tájékoztatást. Az általuk leírt vagy elmondott feltételek után már magunk dönthetünk a kártya méretéről, sebességéről is. Igyekezzünk a felhasználási szokásainkhoz legmegfelelőbb darabot választani.

A memóriakártyákat hosszú évekre vásároljuk meg. Láthatatlan szereplőként ő fogja a féltve őrzött titkaink, családi felvételeink, személyes adataink védelmét biztosítani. Így akár a védelmi funkcióval felszerelt kártya sem elvetendő lehetőség.


Munka