Mennyivel drágább az alapanyagköltség?

Ha arra lennénk kíváncsiak, hogy mennyivel drágábbak a különféle építőipari alapanyagok, mint egy évvel korábban, akkor azt kellene mondanunk, hogy nagyjából 30-50%-os volt az áremelkedés egy év alatt. Ez az átlag – amennyiben többe kerülnek a különféle alaptermékek, persze, mindig a pontos alapanyag típustól függ minden.

Mennyivel kerülnek többe a szakemberek díjai?

A szakemberek is emeltek az áraikon. Mindenki más és más mértékben, de nagyjából 10-15%-kal kérnek többet egy komplett kivitelezésért vagy óránként. Ennek köszönhetően az ő díjuk is magasabb lesz, ha mégis egy kiváló építőipari szakember mellett döntenénk.

Hol találhatunk jó szakikat – megfizethető árakon?

Az árakat persze nagyon nagyban befolyásolja az a kérdés is, hogy vajon hol és hogyan találhatunk jó szakembereket megfizethető árakon? Hiszen, ez nem csupán a munkadíjat tudja redukálni – hanem a stresszt és idegességet is. Szakmai portálunk megítélése szerint a SzakiWeb építőipari kereső honlapja talán a legjobb lehetséges választási opció mindenki számára, aki szeretne igényes szakembereket találni a különféle megbízásokra.

Mégis mennyi egy komplett felújítás? A számokat nézegetve

Mennyibe kerül tehát egy teljes, komplett felújítás? Érdemes lehet arra gondolni, hogy nincs két egyforma feladat, projekt és megbízás, ennek köszönhetően csupán hozzávetőleges számadatok megadására van lehetőség.

Egy komplett lakás felújítása – 100nm körüli házról van szó – nagyjából 5-8 millió forint is lehet a jelenlegi piaci árak mellett.

Egy panelház teljes felújítása nagyjából 3 millió forint, amennyiben az alapterület 50 négyzetméter körül alakul.

Egy társas ház teljes felújítása nagyjából 10-15 millió forint lehet, ha az összes lakást fel kellene újítani.

A költségeket redukálhatjuk mi is

Ha részt veszünk a munkákban – például megcsináljuk a falfestést – akkor akár a költségeket is redukálhatjuk. Ezt a lehetőséget nagyon sokan igénybe veszik, akiknek picit szűkösebb lenne a keretük a szakemberek megfizetésére.

Ne habozzunk – kezdjünk bele minél hamarabb!

Nagyon sokan esnek bele abba a súlyos hibába, hogy éveket várnak a felújítással. Mivel folyamatosan emelkednek az árak, ezért ez a fajta megközelítés egész egyszerűen hibás és rossz döntés. Soha ne gondoljuk azt, hogy később jobban fogunk járni a költségek vagy minőség tekintetében – érdemes nekikezdeni a komplett munkának még ma.


Otthon