A szemhéjplasztika, más néven blepharoplasztika, egy olyan sebészeti eljárás, amely a szemhéjak esztétikai vagy funkcionális problémáinak kezelésére szolgál. Az eljárás során a túlzott bőrt, zsírt és izomzatot távolítják el a szemhéjak területéről, hogy a szemek körüli terület fiatalabb és feszesebb legyen.

A szemhéjplasztika két fő típusa van:

- felső szemhéjplasztika és

- alsó szemhéjplasztika.

Felső szemhéjplasztika:

Ez az eljárás a felső szemhéj esztétikai vagy funkcionális problémáinak korrigálására szolgál. Az orvos egy metszést végez a szemhéj hajtásában, majd eltávolítja a felesleges bőrt, zsírt és izomzatot. Ezután a sebet összevarrják, és a hegek idővel általában elhalványulnak.

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztika a szem alatti terület problémáinak kezelésére szolgál, például a szem alatti táskák vagy a duzzadt szemhéjak esetén. Az orvos általában a szemhéj belső részén, az alsó szemhéj összeköttetésénél vágást végez. Ezáltal elérheti a zsírlerakódásokat vagy a felesleges bőrt, amelyeket eltávolít, majd a sebet összevarrja.

Mennyibe kerül a szemhéj plasztikai műtét?

Az árak országonként, klinikánként és az elvégzendő eljárás típusától függően változhatnak.

Az árakat befolyásolhatja továbbá az orvos tapasztalata és hírneve, valamint a helyszín (pl. város vagy régió). Általában a szemhéjplasztika ára egy-két ezer dollártól több tízezer dollárig terjedhet.

Magyarországon az átlagos árak 2023-ban:

- felső szemhéj plasztika ára: 300-400.000 Forint

- alsó szemhéj plasztika ára: 350-500.000 Forint

Fontos, hogy konzultáljon egy plasztikai sebésszel vagy klinikával, hogy részletes információkat kapjon az eljárásról és az árakról a konkrét helyen, ahol érdekli a beavatkozás.

Az alsó vagy a felső szemhéjplasztika a komplikáltabb, kockázatosabb orvosi beavatkozás?

Mind az alsó, mind a felső szemhéjplasztika bizonyos kockázatokkal járhat, mint bármilyen sebészeti eljárás. Azonban az eljárások általában biztonságosak és hatékonyak, ha kvalifikált és tapasztalt plasztikai sebész végzi őket. Fontos megérteni, hogy minden beteg és beavatkozás esetén az egyéni kockázatok és komplikációk eltérhetnek.

Felső szemhéjplasztika esetén a potenciális kockázatok és komplikációk közé tartozhatnak a következők:

- Átmeneti fájdalom, duzzanat, zúzódások az operáció után.

- Hegképződés, amely általában idővel halványul, de ritka esetben túlzott hegesedés jelentkezhet.

- Szemészeti problémák, például száraz szem vagy ideiglenes könnymirigy problémák.

- Ritka esetekben a szemhéj bőrének vagy izmainak sérülése, ami befolyásolhatja a szemhéj mozgását vagy a szemhéj záródását.

Alsó szemhéjplasztika esetén a potenciális kockázatok és komplikációk közé tartozhatnak:

- Átmeneti duzzanat, fájdalom, zúzódások az operáció után.

- Hegképződés vagy keloid képződés a metszés területén.

- Szemészeti problémák, például szem szárazsága, irritáció vagy érzékenység a fényre.

A szemhéj alatti zsírpárnák egyenetlen eltávolítása, ami esetleg korrekciót igényelhet.

Fontos, hogy az orvos alaposan megvitassa Önnel az eljárás előnyeit, kockázatait és a lehetséges komplikációkat a szemhéjplasztika esetén. Az eljáráshoz megfelelően válasszon kvalifikált és tapasztalt plasztikai sebészt, és kövesse az utókezelési utasításokat a komplikációk minimalizálása és a sikeres gyógyulás érdekében.