A szerelem első fázisában (ez a meglátni időszak) egy ún. phenil-etil-amin (PEA) képződik szerveztünkben, ami hangulatfokozó és jobb kedvre derít bennünket. A PEA megemelkedett szintje kb. 18-20 hónapig marad ezen a kiugró szinten. Nem csoda, hogy remeg a térdünk egy-egy randi előtt vagy elönti a szívünket a boldogság - vagyis a PEA önti el - ha a kedvesre gondolunk.

A PEA-n túl még oxytocin, és dopamin is termelődik a nagy szerelmes érzés kibontakozásának hevében. A dopamin felelős azért, hogy annyira tudunk örülni a párunknak. Szintén a dopamin okozza az azt érzést, hogy egy percet sem bírunk ki a párunk nélkül. Ez a hormon ugyanis jócskán megnöveli a kötődés és a„hozzátartozás érzését.

Kapcsolódó kalkulátoraink:

Milyen eséllyel csal meg a párod? - kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? - szerelem erősség kalkulátor

Az oxytocin szerepet játszik a vágykeltésben, és a testi vágyak kialakulásában.

Nincs szerelem endorfin, azaz boldogsághormon nélkül, ami a megnyugvás és a stabilitás érzését kelti bennünk a boldogságon túl.

A fent megnevezett hormonok egyvelege és módosuló szintje okozza a szerelmet, és a rózsaszín felhőket. És ugyanezen hormonok változása, csökkenése okozza, hogy alábbhagy a lángoló szerelem, és helyére egy mély, és tartós érzés, a szeretet kerül. 

A témához kapcsolódó kalkulátorainkat cikkünk alatt találod.


Szerelem