Mit takar pontosan a deviza kereskedés? A deviza kereskedelem a világ devizáinak vételeit és eladását jelenti, és az egyik leglikvidebb piac. Sokféle kereskedői számla típus létezik, amivel devizával lehet kereskedni, és teljesen egyénfüggő, hogy kihez melyik illik. Ahhoz, hogy ki tudj rajtuk igazodni, érdemes rászánni az időt, hogy megismerj minél több opciót.

A valuta kereskedési számláknak három fő típusa van: sztenderd, mini és menedzselt. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezekről olvashatsz cikkünkben.

Hogyan válasszak számlát?

Alapvetően attól függ, hogy kihez melyik számla illik a leginkább, hogy kinek mekkora a kockázattűrése, mekkora kezdeti befektetési összeg áll a rendelkezésére, és hogy mennyi időt szeretne vagy tud naponta rászánni a tőzsde kereskedésre.

A sztenderd számlatípus a leggyakoribb, a felhasználók többsége emellett teszi le a voksát. A sztenderd számla azoknak a tőzsde kereskedőknek ajánlott, akik hagyományos kereskedésben gondolkodnak. A sztenderd számla sokféle eszközhöz biztosít hozzáférést, emiatt is népszerű. A sztenderd számlákon jellemzően legalább 1000 USD fedezetnek kell lennie, és 100.000 USD a tét, viszont ennek a század vagy ezred része is megvásárolható. Előnye, hogy mivel ennél a számlánál magas fedezetre van szükség, a legtöbb bróker több előnyt és juttatást biztosít a sztenderd számlával rendelkező klienseinek. Hátránya a magas fedezet – a legtöbb számlán 1000 és 5000 USD közötti minimum fedezet a kritérium. Elsősorban tapasztaltabb kereskedőknek ajánlott a sztenderd számla választása.

A mini számla kiváló választás lehet azoknak a kereskedőknek, akiknek még nincs sok tapasztalata a deviza kereskedéssel, vagy csak most vágnak bele. A mini kereskedési számla lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy jóval kisebb tételek felhasználásával adjanak vagy vegyenek valutát. Jelentősen kisebb a tétel mint a sztenderd számlánál, és közel sem kell akkora összeget befektetni, mint a sztenderd számla esetén. A brókereknek ez kiváló lehetőség arra, hogy bevonzzanak olyan új ügyfeleket, akik csak most vágnak bele a kereskedésbe, és nem kívánnak sokat kockáztatni. A mini számla előnye, hogy kisebb a kockázat, mint a sztenderd számlák esetén, és sokkal kevesebb befektetés szükséges. Hasznos lehet akkor is, ha már tapasztalt kereskedők próbálnának ki új kereskedési stratégiát. Hátránya, hogy sokkal kisebb profit realizálható belőle.

A harmadik fő típus a menedzselt számla. Lényege, hogy Te csak a befektetett tőkét biztosítod, és onnantól hátradőlhetsz, mivel tapasztalt befektetési szakértők kezelik helyetted a pénzt. Beállíthatod, hogy mekkora a kockázatot vagy hajlandó vállalni, és hogy mik a céljaid – innentől pedig a profik dolgoznak azon, hogy elérjék ezeket a célokat. Előnye, hogy profi segítséget kapsz a kereskedéshez, viszont gyakran drágák ezek a számlák, és nagyobb befektetést igényelhetnek.

Ezeken kívül még sok különböző altípus létezik, az Admiral Markets például könnyen átlátható, részletes leírást ad minden kínált számlatípusról, így mindenki biztosan megtalálja a számára legmegfelelőbb számlatípust.

Mire figyeljek oda kezdő deviza kereskedőként?

Bármelyik kereskedési számlát és módszert is választjuk, érdemes előtte minél többet tanulni a pénzpiacról és a kereskedésről. Hasznos lehet követni a híreket és odafigyelni például az inflációra . Fontos, hogy csak úgy vágj bele a kereskedésbe, ha van egy stratégiád. Mindenképp gondold át a kereskedés előtt, hogy milyen tervet fogsz követni, mekkora veszteséget vagy hajlandó elviselni, és mekkora nyereség a célod. Érdemes lehet először egy demó számlán kipróbálni a deviza kereskedést, ott akár többféle stratégiát is tesztelhetsz anélkül, hogy a pénz miatt kellene aggódnod.

Összefoglalva tehát érdemes átgondolni, hogy számodra melyik számlatípus a legmegfelelőbb, mielőtt belevágnál a kereskedésbe. Vedd figyelembe a személyiségedet is a választásnál: mennyire viseled el a kockázatot? Inkább biztonsági játékos vagy, vagy nagy profitra hajtasz? Alakítsd ki a saját stratégiádat, és légy mindig naprakész az aktuális hírekkel kapcsolatban, így válhat belőled is sikeres deviza kereskedő.


Pénzügy