A magyarorszag.hu oldalon nyújthatja be a születési anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelmét. A kivonat az anyakönyvezett adatokat tartalmazza a kiállítás időpontjában érvényes állapotukban.

Jogosultság 2024

Az elektronikus ügyintézéshez az alábbi azonosítási módszerek közül legalább egyre szükség van:

- Ügyfélkapu-regisztráció,

- Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztráció (RKTA),

- eSzemélyi igazolvány és az ahhoz tartozó kártyaolvasó készülék,

- Videotechnológián keresztüli azonosítás.

Az elektronikus ügyintézés során csak saját részére igényelhető születési anyakönyvi kivonat.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha 2014. július 1. óta nem kért születési anyakönyvi kivonatot a saját adataira vonatkozóan, és nem volt anyakönyvi eseménye, akkor az Ön adatai még nem szerepelnek az elektronikus anyakönyvi rendszerben.

anyakönyvi kivonat 2024

Mit kell tennie, hogyan kell eljárnia?

Ha Ön szerepel az elektronikus anyakönyvi rendszerben, kattintson az "Ügyintézés indítása" gombra a magyarorszag.hu oldalon (link a cikkünk végén található), majd válasszon az alábbi három ügycsoport közül:

- Születési anyakönyvi kivonat igénylése,

- Házassági anyakönyvi kivonat igénylése,

- Bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről anyakönyvi kivonat igénylése.

Az anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem benyújtásához ki kell töltenie az elektronikus űrlapot, és meg kell jelölnie az anyakönyvi kivonat kiállításának okát (jogalapot).

Az elektronikus úton igényelt anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelemhez maximum öt nyelven kiállított többnyelvű formanyomtatványt is igényelhet, ami segíti az anyakönyvi kivonatok fordítását és könnyebb felhasználását más tagállamokban.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a többnyelvű formanyomtatványokat nem lehet önálló okiratként továbbítani a tagállamok között.

Az űrlap kitöltése után benyújthatja a kérelmet, és elindul a folyamat. Az igényelt anyakönyvi kivonatot az ügyintézési idő elteltével postai úton kapja meg.

születési anyakonyvi kivonat online igénylés 2024

Határidők

Az anyakönyvi kivonat kiadására irányuló kérelem elbírálásának ügyintézési határideje - amennyiben a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott - 8 nap, egyéb esetekben 15 nap.

Mennyibe kerül az anyakönyvi kivonat?

Az eljárás díj- és illetékmentes.

Eljáró szerv 2024

Anyakönyvvezető

Felettes szerv/jogorvoslat 2024

Az anyakönyvvezető tevékenysége felett a fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorol felügyeletet.
Az anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem elutasítása ellen közigazgatási per indítható.

Egyéb információk

Az igénylés benyújtható továbbá:

- Személyesen bármely anyakönyvvezetőnél vagy bármely kormányablakban, ahol a kérelem továbbításra kerül az anyakönyvvezetőhöz,

- Postai úton bármely anyakönyvvezető címére.

- Személyes ügyintézés esetén az alábbi dokumentumokat kell bemutatni:

Kérelmező személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély) és lakcímkártya.

Az adatigénylés vonatkozik személyre vonatkozó születési családi és utónevét, ha rendelkezésre áll - előző születési családi és utónevét, valamint házassági nevét, a születési helyét és idejét, az anyja születési családi és utónevét, továbbá, ha rendelkezésre áll, anyja előző születési családi és utónevét is meg kell adni.

Ha az adatigénylő nem saját adataira vonatkozóan kéri a kivonat kiállítását, igazolnia kell, hogy rokoni kapcsolatban áll azzal, akinek az adataira vonatkozóan a kivonatot kéri, vagy jogalapot igazoló okiratot kell bemutatni, ha nincs rokoni kapcsolat alapján

Az anyakönyvi kivonatot az ügyfélnek postai kézbesítéskor hivatalos iratként, küldeményként kell kézbesíteni.

Azok a szervek, amelyeknél be kell mutatni az anyakönyvi kivonatot, azt a betekintés után vissza kell adni az ügyfélnek. Az anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem elutasítása ellen nem nyújtható be fellebbezés, azonban közigazgatási per indítható.

Mikor szerepel az anyakönyvi esemény az elektronikus anyakönyvi nyilvántartásban?

Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás 2014. július 1-jén került bevezetésre. Korábban a születési, házassági és halotti anyakönyvi eseményeket papír alapú anyakönyvekben vezették az anyakönyvvezetők településenként.

A településenként vezetett anyakönyvekbe bejegyzett anyakönyvi események az elektronikus anyakönyvi nyilvántartásba – a fenti időpontot követően – jogszabályban meghatározottak szerint kerülhetnek bejegyzésre.

Milyen nyelven kerül kiállításra a kivonat?

Az anyakönyvi kivonat jelenleg magyarul, angolul és franciául is rögzíti a benne foglalt adatokat.

Mi a jelentősége a többnyelvű formanyomtatványnak?

Anyakönyvi kivonat kiállítására jogosult szervek – az ügyfél kérelmére – az EAK rendszer alkalmazásával az anyakönyvi kivonat mellékleteként kiállítják az (EU) 2016/1191 európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott többnyelvű formanyomtatványt. Ez a többnyelvű formanyomtatvány segíti az anyakönyvi kivonatok fordítását.

Az elektronikus úton igényelt anyakönyvi kivonathoz egyidejűleg az (EU) 2016/1191 európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott többnyelvű formanyomtatványt is igényelheti, ami megkönnyíti az anyakönyvi kivonatok fordítását.

Vonatkozó jogszabályok

- Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/1191 rendelete (2016. július 6.) egyes közokiratoknak az Európai Unión belüli bemutatására vonatkozó előírások egyszerűsítése révén a polgárok szabad mozgásának előmozdításáról és az 1024/2012/EU rendelet módosításáról

- 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról

- 2016. évi CL. törvény  az általános közigazgatási rendtartásról

- 1990. évi XCIII. törvényaz illetékekről

- 429/2017. (XII. 20.) Korm. rendelet  az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól

Fogalmak

- Anyakönyvi kivonat: hivatalosan igazolja a kiállítás időpontjában az anyakönyvi eseményhez (születés, házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat, haláleset) kapcsolódó adatokat.

- Anyakönyvi esemény: születés, házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat, haláleset.

- Hazai anyakönyvezés: a magyar állampolgár külföldön történt anyakönyvi eseményének bejegyzése az e célra vezetett anyakönyvbe.

- Többnyelvű formanyomtatvány: a közokiratok fordítását segítő nyomtatvány, amely kizárólag a csatolt közokiratokkal együtt használható.

A születési anyakönyvi kivonat online ügyintézéséhez kattintson IDE, majd nyomja meg az "Ügyintézés indítása" című kék gombot.

Videós segítség a születési anyakönyvi kivonat igényléshez: