A mumus

Sokaknál tűnik fel az előadás, prezentáció tartása mumusként. Kiszárad a száj, elakad a hang, a tenyér pedig verejtékben úszik. Ismerős tünetek? Valószínűleg tapasztaltad már őket, és hogy elkerüld a nyilvános beszédet, kikerülési technikák egész tárháza áll a rendelkezésedre. 

Ilyen például, hogy kerülöd az olyan szituációkat, amikor beszélni kellene magadról vagy bármiről, sőt még a főnököd pillantását is kerülöd, ha ilyen lehetőség lóg a levegőben. Arról nem is beszélve, hogy tisztes távolságot tartasz az események középpontjától, sőt, még a felpillantást is kerülöd a jegyzeteidből. 

Miből ered a probléma?

Nem meglepő módon számos, önértékeléssel és önbizalommal kapcsolatos komplexusból fakad a fő probléma. Főleg az önbizalomhiány, a korlátozó hiedelmek, na meg persze a tapasztalat és a tudás hiánya a hátráltató tényező. 

Eredendően a probléma gyökerét az óvodai, iskolai nevelésben érdemes keresni. Hiszen a feleléseknél is előfordult már, hogy egy esetleges hiány vagy baki esetén következett a megalázás és megszégyenülés. 

Ebben az esetben pedig a beszéd fő mondanivalója is bent ragadhat, amivel igazából az egész előadást veszélybe sodorhatjuk. 

Gondolhatod, hogy akkor milyen technikával érheted el a megfelelő eredményt. Szerencsére van rá megoldás, hiszen számtalan remek előadóval büszkélkedhetünk. 

A titok abban rejlik, hogy egyszerre képes vagy többféle tudást megfelelően használni egy pillanatban. Azaz, tudsz figyelni a mondanivalódra, a hanglejtésedre, a testbeszédedre, és még a közönség visszajelzéseit is ki tudod értékelni közben. 

Mire kell figyelni?

Az ideális előadás során figyelned kell az elejére, azaz, hogy hogyan és mivel kezdesz. A közepére, azaz a mondanivaló érdemi részére, na meg a végére, hogy egy egységes és szépen felépített konklúzió is legyen benne. 

Az, aki a megfelelő magabiztossággal mozog a színpadon, tökéletesen tudja kezelni, sőt, a szolgálatába tudja állítani a legkeményebb lámpalázat, izgalmat is. 

Ha Dr Prezinél tanulod ki az előadás csínját-bínját, akkor rengeteg élménnyel és tapasztalattal leszel gazdagabb. Jól fogod tudni megfogalmazni a mondandódat, jól fogsz tudni hatni az érzelmekre. Sőt, a múlt ködébe száműzheted az „ő”-zéseket is, na meg persze ura leszel a hangodnak. 

Felkeltettük az érdeklődésedet? Semmi akadálya, hogy még ma belevágj, és jelentkezz a tréningekre!


Életmód Iskola