Mi szól a hagyományos ajtók mellett és milyen hátrányaik vannak?

A beltéri ajtók kiválasztása jelentéktelennek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Az, hogy végül milyen nyílászáró mellett döntünk, nagyban meghatározza a család életmódja és a rendelkezésre álló hely is. A beltéri, hagyományos ajtók terén igen széles a választék, hiszen ma már nem csak fából készült termékeket lehet kapni a piacon. Ha igazán kedveljük a klasszikus megjelenést, akkor dönthetünk a tömörfából készült ajtó mellett, amely nem csak a hagyományos lakásokba illeszkedik, hanem a modern otthonokban is megállja a helyét. Egy ilyen ajtó rendkívül jól hangszigetel és tökéletesen passzol a hagyományos enteriőrbe. Az élettartama rendkívül hosszú, viszont kicsit költségesebb, mint egy műanyag vagy üvegajtó. A tömörfa ajtó, készüljön puhább vagy keményebb anyagból, folyamatos gondozást igényel.

A beltéri ajtók során gyarapítja az úgynevezett MDF ajtó is, amely rendkívül sok stílusban és színvilágban elérthető, ezért nagyon közkedvelt a vásárlók körében. Egy rendkívül tartós anyagról van szó, így érthető módon, az élettartama is hosszabb.

Sokan kedvelik a fém vagy üvegajtókat. A tömörfa ajtóknál olcsóbb árkategóriába tartoznak, de drágábbak, mint az MDF ajtók. Az üveg és a fém ajtók is jól belesimulnak a modern környezetbe, nagyon elegánsak és dizájnos a megjelenésük. Ha stílusos ajtóra vágyunk, akkor mind a fém, mind az üvegajtók maximálisan jó választásnak bizonyulnak. Ha pedig nem csak egy klasszikus ajtót szeretnénk, hanem egy remek belső térelválasztót, vagy csak a gardróbunkat, a ruhásszekrényünket szeretnénk kicsit felfrissíteni, akkor a tolóajtó lesz számunkra a tökéletes választás.

A hagyományos ajtóval nem tudunk úgy tervezni, mint például egy tolóajtóval. Kis lakótérben nehezebb használni és sok helyet is pazarol egy-egy ilyen ajtó.

Milyen érvek szólnak a tolóajtók mellett?

A tolóajtók számos előnnyel és funkcióval rendelkeznek, többel is, mint a hagyományos ajtók. Ezek az ajtók rendkívül egyedivé varázsolhatják az otthonunkat, legyen akármilyen is a lakásunk stílusa. Kis helyigénnyel választhatunk el tereket, egyetlen beltéri tolóajtó segítségével. Modern és klasszikus lakásokban is megállják a helyüket. De még rusztikus otthonba is találunk megfelelőt, például ha egy egyszerű, fenyőből készült tolóajtót választunk. A modern stílusú otthonban pedig egy edzett üvegből készült tolóajtó lesz a megfelelő választás.

Egy hagyományos ajtóhoz hely kell. De mit tegyünk, ha csak kevés hellyel rendelkezünk? Meg is érkeztünk a tolóajtók másik előnyéhez, hiszen ezek az ajtók vízszintesen mozognak, így ideálisak a kisterű lakásokba.

Ha több fényre és világosabb szobákra vágyunk, akkor az üveg tolóajtó jó szolgálatot tehet. Amellett, hogy több mesterséges fény áramlik a lakásba, még a tágasabb szoba illúzióját is kelti.

Előfordul, hogy nem több szobára vágyunk, csak néha szükségünk van egy különálló helyiségre, ahol dolgozhatunk, ahová egymagunk elvonulhatunk olvasni, pihenni, relaxálni. Ilyenkor is jó szolgálatot tesznek a tolóajtók. A segítségükkel különálló területeket hozhatunk létre pillanatok alatt. Egy ilyen, tolóajtóval elválasztott tér lehetővé teszi az elvonulást, de nem zár hermetikusan, mint egy hagyományos ajtó. Ráadásul a tolóajtó úgy kapcsol össze két helyiséget, hogy az ajtó nyitásakor az adott szoba nem veszít hasznos területet.

A tolóajtók sokféleségének köszönhetően nem csak a különböző lakásokba találunk megfelelően illeszkedő tolóajtót, hanem eltérő kivitelezésű, típusú tolóajtóval is találkozhatunk a kínálatban. Választhatunk fali és kazettás tolóajtót, de a dupla tolóajtót is sokan kedvelik, amely mögé egy gardróbszobát vagy egy gardróbszekrényt is „elrejthetünk”, ami igen csak helytakarékos megoldás. Ha a lakásban van egy tároló helyiség, de nem szeretnénk közszemlére tenni, akkor is nagyon hasznos lehet egy tolóajtó, amely segítségével könnyen a tároló helyiségbe léphetünk, de ilyen hamar el is rejthetjük az ott lévő dolgokat a kíváncsi tekintetek elől.

A gyerekes családokba is ideális lehet egy ilyen típusú ajtó. Nem lesz többé ajtócsapkodás, de balesetet sem okoz többé egy váratlanul kinyíló vagy becsapódó ajtó.

A hagyományos ajtó lehet ugyan szép, de ha a kilincse nyomot hagy a falon, akkor hamar elvész a „fénye”. Ilyen gondunk egy tolóajtóval biztos, hogy nem lesz.

A tolóajtók egyik hátránya, hogy nehezebb azokat tisztítani, mint a klasszikus ajtókat. Kell egy jól bevált rutin, aztán ez a hátrány is hamar a múlté lesz. A tolóajtó sínrészét kell alaposan megtakarítani és karbantartani. Ha ez rendben van, akkor egy hosszú élettartamú ajtóra ruházunk be, ha az alapos megfontolást követően emellett az ajtó mellett döntünk végül.

Honnan szerezzük be?

Rengeteg érv szól a tolóajtók mellett, és ha eddig hezitáltunk, láthatjuk, hogy csak nagyon kevés hátránnyal rendelkeznek. Könnyedén megtalálhatjuk azt, amely a legjobban illik az otthonunkba, hiszen sokféle stílusban, színben, anyagban készülnek. Ha több szabadságra vágyunk lakásunk egy-egy terének kialakításában, ha maximálisan ki szeretnénk használni egy-egy helyet, és ha a kisebb tereket is szeretnénk megnyitni, akkor számunkra a tolóajtók jelenthetik a megoldást. És honnan szerezzük be? Mindenképpen olyan szaküzletben keresgéljünk, ahol a tolóajtó árak kedvezőek. A https://www.butor-mirjan24.hu oldalon széles a tolóajtó választék.