Mi a súly SI mértékegysége?

Az SI (Système International d'Unités) mértékegysége az anyag súlyának mérésére a kilogramm (kg). Ez a mértékegység az alapvető mértékegységek egyike az SI rendszerben, amelyet a Nemzetközi Mérések és Mértékek Bizottsága (BIPM) szabványosított.

A kilogramm a tömeg mértékegysége, ami a test inerciájának mérésére szolgál, és az alapján határozzák meg, hogy mennyi erő szükséges a test sebességének megváltoztatásához.

Honnan lehet tudni, hogy pontosan mennyi egy kilogramm? Van erre egy szabvány?

Igen, van egy szabvány az alapján, hogy pontosan mennyi egy kilogramm. A Nemzetközi Mérések és Mértékek Bizottsága (BIPM) által 1889-ben elfogadott szabvány a kilogramm mérése egy platinairídium érme alapján történik, amelyet a BIPM-ben őriznek.

Ez az érme, amelyet hivatalosan "International Prototype of the Kilogram" -nak neveznek, pontosan 1 kilogrammot nyom. Az összes ország a BIPM-nél őrzött másolatait használja azok pontosításához és a helyi mérések végrehajtásához.

Azonban, mivel az idő múlásával a mérési módszerek és a berendezések pontatlanná válhatnak, és az International Prototype of the Kilogram (IPK) sem volt teljesen stabil az évek során, az SI rendszer megváltoztatja az alapjának meghatározását.

2019-ben a BIPM az úgynevezett Planck-konstans alapján határozta meg az új definíciót a kilogrammra, amely egy alapvető fizikai konstansra épül, és biztosítja a kilogramm pontos és stabil méréseit a jövőben is.

Milyen egyéb súly/tömeg mértékegységek vannak gyakran használatba a világon a kilogrammon kívül?

Az alábbiakban néhány súly/tömeg mértékegység található, amelyek gyakran használatban vannak a világon a kilogrammon kívül:

- Font (pound, lb): A font egy angol mértékegység, amelyet általában az USA-ban és az Egyesült Királyságban használnak. Egy font 0,45359237 kilogrammnak felel meg.

- Uncia (ounce, oz): Az uncia egy másik angol mértékegység, amelyet általában az USA-ban és az Egyesült Királyságban használnak. Egy uncia 0,0283495231 kilogrammnak felel meg.

- Karát (carat, ct): A karátot általában ékszerekben használják a drágakövek súlyának mérésére. Egy karát 0,2 grammnak felel meg.

- Ton (tonna, t): A ton az egyik legnagyobb tömegmérték, és általában nehéz vagy nagy mennyiségű árut mérnek vele. Egy tonna 1000 kilogrammnak felel meg.

- Uncia (troy ounce, tr oz): Az uncia egy másik súlymérték, amelyet általában drágakövek, arany és ezüst súlyának mérésére használnak. Egy trója uncia 31,1034768 grammnak felel meg.

- Stone (st): A stone egy angol mértékegység, amelyet általában a testtömeg mérésére használnak az Egyesült Királyságban. Egy stone 6,35029318 kilogrammnak felel meg.

Tonna, mázsa, kilogramm, gramm, centigramm, mikrogramm, nanogramm, kilonewton, stone, font átváltása kalkulátor a cikkünk alatt található.

Fontos megjegyezni, hogy a súly- és tömegmértékegységek között van különbség: a tömeg az anyag inerciáját méri, míg a súly a tömeg és a gravitációs erő kombinációjának eredményeként jön létre. Az SI rendszerben a tömeg mértékegysége a kilogramm, míg a súly mértékegysége a newton.


Tudomány