Az űripari innováció nagyon sok olyan praktikus tárgyat alkotott meg, amelyeket nap mint nap használunk a legnagyobb természetességgel.

November 10-én este hattól jobban is megismerhetjük ezt a világot az MVM Future Talks talk showban, neves sztárszakértők, egy űrkutatási mérnök és egy igazi űrhajós segítségével.

Tudtad például, hogy a vezeték nélküli fülhallgatókat is az űripar jóvoltából használhatjuk?

A fülhallgató zsinórja nem csak a mozgásban zavarja az embert, de hírhedten hajlamos szinte kibogozhatatlanul összegubancolódni is. Korábban az űrhajósoknak is problémát okozott, hogy nem tudták szabadon használni a kezüket, sőt, az extrém körülmények között akár bele is gabalyodhattak a vezetékekbe.

Ezért a NASA mérnökei kifejlesztették a vezeték nélküli fülhallgatók megalkotását lehetővé tevő technológiát, hogy az űrhajósok szabadon lebeghessenek, miközben kommunikálnak.

Tudtad, hogy a kényelmes és pihentető éjszakai alvást is a NASA mérnökeinek köszönhetjük?

A memóriahabos matracokban is használt különleges anyagot azzal a céllal tervezte meg Charles Yost repülőmérnök az 1960-as években, hogy biztonságosabbá tegye a fel- és leszállást az űrhajósok számára.

Az eredetileg az űrhajósok ülésébe készült speciális műanyag hab egyenletesen elosztja a súlyt és a nyomást, elnyelve az energiát például a holdmodul landolásakor is.

A használat után formáját visszanyerő memóriahab a kényelmet is fokozza, így hasznosnak bizonyult a hálószobában és a sportban is, ahol védősisakok béléseként tompítja az ütközéseket, de nyergekben és sérült állatok protéziseiben is alkalmazzák.

Tudtad, hogy az űripar a babatápszerek tápanyagtartalmának növelésében is főszerepet játszott?

Az űrhajósok megfelelő tápanyagellátását a hosszú űrutazások alatt is biztosítani kell, de korábban ez nem volt lehetséges.

A megoldást egy NASA finanszírozta kutatás hozta el az 1980-as években, melyben egysejtű algák lehetséges felhasználását tanulmányozták az élelmiszerellátás, az oxigéntermelés és a hulladékkezelés területén.

A kutatóknak az egyik algafajban sikerült az omega-3 zsírsavak természetes forrására bukkanniuk, melyek kulcsszerepet játszanak a csecsemők egészséges fejlődésében.

Miután a hatékony kinyerési módot is sikerült kikísérletezniük, a zsírsavak a legtöbb instant anyatej-helyettesítő tápszer alapvető összetevőjévé váltak, és ma már sok felnőttek, házi- és haszonállatok számára készült élelmiszerben is megtalálhatók.

Tudtad, hogy űrkutatás nélkül talán kondigépek és futópadok sem lennének?

A súlytalanságnak hosszú ideig kitett emberi test csontsűrűsége és izomtömege csökkenni kezd, márpedig az űrhajósok sok időt töltenek nulla gravitációs környezetben.

Azért, hogy ilyen körülmények között is jó fizikai állapotban maradhassanak, a NASA olyan fitneszgépeket hozott létre, amelyek a szűk helyen is lehetővé teszik a rendszeres, intenzív testedzést. A mérnökök által készített futópadok és más edzőgépek a ma már minden edzőteremben használt kardiovaszkuláris berendezések kifejlesztéséhez is alapul szolgáltak.

Tudtad, hogy egy űripari innováció a cukorbetegek életminőségének javításához is nagyban hozzájárult?

A hagyományos módszerrel nem beállítható vércukorszintű, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára nagy segítséget jelentő inzulinpumpa szintén az "űrből" került át mindannapjainkba.

Az egyre hosszabb űrutazások ugyanis egyre nagyobb kihívást jelentettek az űrhajósok egészségi állapotának megfigyelésében is, ami arra késztette a kutatókat, hogy új módszereket találjanak az asztronauták életjeleinek monitorozására.

A megoldás egy olyan beültethető eszköz megalkotása lett, amely képes nyomon követni és szabályozni a vércukorszint alakulását, szükség szerint inzulint juttatva a szervezetbe.

Ha további érdekes cikkeket szeretnél olvasni akkor kattints ide! 


Tudomány