Az utóbbi években az internet leginkább a videójátékokról, a kriptovalutákról és az olyan online szerencsejátékoldalakról szólt, mint például a hitnspin casino online kaszinó. A digitális valuták elterjedésével egy egészen új befektetői generáció jelent meg a piacokon, akik korábban a hagyományos befektetésekben nem igazán vettek részt. A kriptovalutákat egyértelműen a fiatalabb generáció preferálja, akik közül sokan a jövő befektetési eszközeinek tekintik a digitális tokeneket.

Annak, ellenére, hogy ha most fektetnél kriptóba, akkor nem fogsz tudni hasonló lehetőségeket elcsípni, mint azok, akik elsőként léptek be ebbe a technológiába és azóta sokszor egészen hihetetlen mennyiségű pénzt kerestek, a kriptovaluták az átlagember számára is jó befektetést jelenthetnek. Akik ügyesen tudnak kereskedni a tokenekkel, azok ma is kedvező hozamokat érhetnek el. Ha tovább olvasol, akkor megismerhetsz öt olyan még kevésbé ismert kriptovalutát, amelyekben 2024-ben komoly lehetőségek lehetnek.

Celestia (TIA)

A Celestia egy moduláris blokklánc hálózat, amely új blokkláncok létrehozásához és működtetéséhez szükséges infrastruktúrát biztosít a kriptofejlesztőknek. A Celestia lánchoz gyakorlatilag bármely másik blokkláncon keresztül hozzá lehet férni, egyfajta köztes alláncként. A Celestia amolyan köztes konszenzus layerként működik, amely segít az eredeti blokklánctól független szereplőként validálni és megőrízni az eredeti láncon tárolt adatok érintetlenségét. Ez a kriptó világában is újdonságnak számít. A Celestia hálózat natív tokene a TIA, amely sok más tokennel ellentétben vaódi és széleskörű funkcionalitást kínál.

A TIA token mellett szól az is, hogy azok a tokenek, amelyek közvetlenül felhasználhatóak fejlesztői oldalról, például mint a Celestia esetében, fejlesztői platformokhoz nyújtanak hozzáférést, egyre népszerűbbé válnak. Egyre több fejlesztő támaszkodik köztes blokkláncokra és egyéb külsős platformokra a saját blokkláncának a fejlesztéséhez, ahelyett, hogy minden egyes funkciót saját maga kódolna le és integrálna a saját blokkláncába, hiszen az jóval nehezebb feladatnak bizonyulhat és jóval költségesebb is lehet. Ráadásul a külsős és köztes megoldások akár hatékonyságnövekedést is eredményezhetnek.

Scapesmania

A Scapesmania blokklánc a közösségi videójátékfinanszírozás egy teljesen új korszakát hozhatja el. Sokan kísérleteztek már különféle olyan platformokkal, amelyben a játékosok kisbefektetőként pénzzel szállhattak be különböző fejlesztés alatt álló videójátékokba, hogy aztán a játék elkészültekor részesüljenek a profitból. Az ilyen platformok eddig felemás sikert könyvelhetnek el maguknak, azonban a Scapesmania blokklánc alapú megközelítésbe teljesen új megvilágításba helyezi a koncepciót.

A token lehetőséget kínál arra, hogy a tokentulajdonosok, részesüljenek a blokklánc felhasználásával fejlesztett játékok termelte bevételekből. A token egyben irányítási funkciókat is ad, tehát a tokentulajdonosok decentralizált szervezeti jelleggel szavazhatnak a játékprojekteket illető kulcsfontosságú kérdésekről is. Mindeközben a befektetők még akár a token hagyományos pénzben kifejezett árfolyamnövekedéséből is profitálhatnak.

kriptovaluták

Jupiter (JUP)

A Jupiter blokklánc egy optimalizált token kereskedési platformot biztosít, amely garantálja, hogy a felhasználók a lehető legjobb árfolyam mellett cseréljék kriptovalutáikat más kriptovalutákra vagy fiat pénzre. A Jupiter gyakorlatilag egyfajta DEX (decentralizált kriptotőzsde) kombináló platform, amely a Solana blokkláncon fut. A platform nem csak arra jó, hogy a kriptobefektetők a lehető legjobb feltételek mellett kereskedjenek a tokenjeikkel, hanem például arra is, hogy a segítségével a lehető legjobb feltételek mellett férj hozzá likviditáshoz és kriptó alapú hitelhez vagy te magad tudd a lehető legjobb kamatok mellett kihelyezni a tokenjeidet a legjobb hozamokat kínáló likviditási poolokba. A platform az agresszív kereskedési taktikákat is támogatja így a platformon keresztül az akár 100x tőkeáttét melletti tokenkereskedés is lehetséges, bár ezzel azért csak a profiknak érdemes próbálkozniuk. A Jupiter natív tokenje, a JUP token 2024 január óta elérhető.

Mantle Network

A Mantle Network egy Ethreum blokklánc alapú layer 2 szintű skálázhatósági megoldásokat kínáló blokklánc.  A blokklánc lényege, hogy a segítségével a kevésbé gyors blokkláncok hatékonyabban validálhatják a tranzakcióikat, úgy, hogy a tranzakciók exportálásra kerülnek a Mantle Networkre, amely biztonságosan és hatékonyan erősíti meg azokat, majd a validált nodeok importálásra és frissítésre kerülnek az eredeti blokkláncon. Ezáltal egyes blokkláncok változatlan biztonság mellett akár a többszörösére is növelhetek a számítási kapacitásukat, amely gyorsabb tranzakciókat és alacsonyabb tranzakciós költségeket tesz lehetővé.

A Mantle Network tehát a Celestia hálózathoz hasonlóan egy olyan platform, amely a profi kriptó fejlesztőknek nyújt technológiai megoldásokat. A blokklánc natív tokenje, az MNT egyike azon kevés kriptovalutának, amelynek sikerült elkerülnie az utóbbi évek összeomlását és értéke növekedni tudott. Az MNT token 2024-ben is jó befektetésnek bizonyulhat,

Ondo

Az Ondo egy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó kriptó blokklánc, amely egyesíti egy DEX és egy hagyományos tőzsde előnyeit. A platformon keresztül a felhasználók nem csupán a megszokott DeFi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, ugyanis a platform egyfajta hídként is működik a hagyományos pénzügyi rendszert és a kriptovaluták világa között. Az Ondo blokklánc segítségével a felhasználók tokenizálhatják hagyományos pénzügyi eszközeiket, vagy a tokenjeik felhasználásával kitettséget nyerhetnek mások tokenizált hagyományos pénzügyi eszközeiben.

Mindemellett természetesen a blokklánc segítségével az összes hagyományos értelemben vett DeFi szolgáltatás igénybevehető, tehát a felhasználóknak lehetőségük van decentralizált módon kereskedni a tokenjeikkel, stakelni a tokenjeiket, valamint hozzáférhetnek liquidity poolokhoz is. A platform egészen egyedülálló módon akár fix kamatozású kriptó hitelek felvételére is lehetőséget nyújt.


Pénzügy