Ez azt jelenti, hogy mindkét kriptopénz értéke az amerikai dollár értékével megegyezően mozog, tehát 1 USDT vagy 1 USDC nagyjából 1 amerikai dollárnak felel meg. Most megvizsgáljuk ezek tulajdonságait, hasonlóságait és különbségeit, egyszerűsített példákkal és magyarázatokkal, hogy mindenki számára érthető legyen.

Tulajdonságok

USDT és USDC stabilcoinok jellemzőinek összehasonlítása

USDT (Tether):

Kiadó: Tether Limited

A Tether az első stabilcoin, amely megjelent a piacon, és a legnagyobb forgalmú is. Fedezete lehet különböző eszközök, mint például dollár, egyéb devizák vagy akár vállalati kötvények.

A Tether működését körüllengi némi bizonytalanság, mivel a cég múltbeli fedezeti politikái miatt többször is jogi vizsgálatok tárgya volt.

USDC (USD Coin):

Kiadó: Circle és a Coinbase által alapított CENTRE konzorcium

Az USDC átláthatóságra törekszik, rendszeresen közzéteszi azokat a jelentéseket, amelyek igazolják, hogy minden kiadott USDC mögött valódi amerikai dollár áll.

Főként az amerikai dollárban tartott készpénz és egyenértékű eszközök által fedezett.

Tether és USD Coin összehasonlítása

Miben hasonlít egymáshoz az USDT és az USDC?

Stabilitás: Mindkét kriptopénz stabilcoin, ami azt jelenti, hogy értékük követi az amerikai dollárét.

Digitális használat: Mindkettőt használhatják kriptopénz vásárlásokra, kereskedésre, illetve átutalásokra a világ bármely pontjára gyorsan és alacsony költségek mellett.

Tárolás és biztonság: Mindkét coin tárolható különböző digitális tárcákban, és támogatottak a legtöbb kriptopénz-csereplatformon.

Különbségek

Átláthatóság: Az USDC általában átláthatóbbnak tekinthető, mivel rendszeres jelentések bizonyítják a dollár-fedezetet. Ezzel szemben az USDT múltbéli bizonytalanságai és a kevésbé átlátható fedezeti politika miatt néhány felhasználó bizalmatlan lehet.

Elfogadottság: Bár mindkét coin széles körben elfogadott, az USDT régebbi léte és nagyobb piaci kapitalizációja miatt több helyen használható.

Gyakorlati példa

Képzeljük el, hogy szeretnél 500 dollár értékben kriptopénzt vásárolni egy bizonytalan piaci környezetben, ahol a Bitcoin ára nagy mértékben ingadozik. Ha ezt az összeget stabilcoinra, például USDT vagy USDC formájában tartod, akkor kevésbé kell aggódnod az árfolyam-ingadozások miatt. Amikor úgy érzed, hogy kedvező a vásárlási időpont a Bitcoin számára, gyorsan és egyszerűen átválthatod a stabilcoinodat Bitcoinra.

Összefoglalás

Az USDT és az USDC mindkét esetben stabilcoinok, amelyeket az amerikai dollár stabilizálására használnak a volatilis kriptopiacokon. Az USDC-t a nagyobb átláthatóság jellemzi, míg az USDT a nagyobb piaci jelenlét miatt lehet vonzó. Mindkettő hasznos eszköz lehet a kriptopénzek világában történő navigálásra, különösen a piaci bizonytalanságok idején.


Pénzügy