Válás beadása, válóper indítása 2024

A házasságot a bíróság felbontja a házastársak közös kérelmére vagy csak az egyik házastárs kérelmére is (aki beadja, az lesz a felperes, a másik pedig az alperes ezáltal).

Mi a teendő a válás elindításakor - válóper hogyan adható be?

A házasság felbontására irányuló pert személyesen kell kezdeményezni a másik házastárssal szemben. A kezdeményezéshez keresetlevelet kell benyújtani a járásbíróságnak. (Tehát a válás elindításához nem szükséges ügyvédet fogadni, főleg akkor nem, ha közös megegyezéssel történik a válókereset beadása. Így a válás költségei jelentősen csökkennek, csak az illetéket kell a bíróság felé megfizetni. A válás illetékéről később lesz szó cikkünkben, érdemes tovább olvasni.)

A bíróság felbontja a házasságot a házastársak bármelyikének kérelmére, figyelembe véve a közös kiskorú gyermek érdekeit, amennyiben a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott.

A bíróság megállapítja a házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlását, különösen akkor, ha az életközösség megszűnt a házastársak között, és nincs kilátás az életközösség helyreállítására a megszűnés folyamatával vagy a különélés időtartamával kapcsolatban.

A házastársak a bontóper megindítása előtt vagy a bontóper során, a bíróság kezdeményezésére, közvetítői eljárást is választhatnak a vitás kérdések rendezésére.

Amennyiben a házasfelek "közös megegyezéssel" szeretnének elválni, a következő járulékos kérdésekben egyet kell érteniük egymással:

- A közös gyermekkel kapcsolatos szülői felügyelet gyakorlása (a gyermek gondozása, vagyonkezelése, törvényes képviselete stb. a válás után),

- A különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,

- A gyermek tartásának biztosítása,

- A házastársak közös lakásának használata, valamint

- A házastársi tartás kérdése, ha a rászoruló házastárs ezt kéri.

Ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, vagyis abban, hogy a gyermekkel kapcsolatos minden kérdésben a válás után is közösen fognak dönteni, akkor a gyermekkel való kapcsolattartás kérdésében nem szükséges egyezségre jutniuk. Azonban ebben az esetben meg kell állapodniuk abban, hogy a gyermek lakóhelye melyik házastársnál lesz.

Ha a felek közös megegyezéssel szeretnék felbontani a házasságot, akkor a keresetlevélhez csatolni kell a fent említett kérdésekben a felek közös álláspontját tartalmazó megállapodást, amennyiben az már rendelkezésre áll a keresetlevél benyújtásakor.

A házastársak közös megegyezésével való váláshoz az egyezségüket peres eljárás keretében jóvá kell hagynia a bíróságnak. A bíróság az egyezséget akkor hagyja jóvá, ha az megfelel a jogszabályoknak.

válás 2024 válás beadása, elindítása, bontóper

A válás indításakor benyújtandó dokumentumok 2024-ben

A keresetlevélben az alábbiakat kell rögzíteni:

Bevezető rész:

- Az eljáró bíróság pontos megnevezése.

- A felek neve, perbeli állása, a felperes azonosító adatai, valamint az alperes ismert azonosító adatai, vagy legalább lakóhelye.

- A felperes jogi képviselőjének neve, székhelye, telefonszáma, e-mail címe, illetve több jogi képviselő esetén a hivatalos iratok átvételére kijelölt jogi képviselő neve.

Érdemi rész:

- Egy határozott kereseti kérelem, amely az ítéleti rendelkezésre irányul.

- A jogalap megjelölésével történő azonosítás az érvényesíteni kívánt jogra.

- Az érvényesíteni kívánt jogot és a kereseti kérelmet alátámasztó tények.

- Jogszabályi érvelés az érvényesíteni kívánt jog, a tényállítások és a kereseti kérelem közötti összefüggés kifejtésére.

- Elérhető és rendelkezésre álló bizonyítékok, valamint bizonyítási indítványok a tényállítások támogatására.

Záró rész:

- A per tárgyának értékét, valamint a meghatározásakor figyelembe vett tényeket. Amennyiben a pertárgyérték nem meghatározható, azt jelezni kell.

- A bíróság hatáskörét és illetékességét, beleértve a külföldi elemeket is, amennyiben vannak ilyenek.

- A megfizetett illeték összegét és a fizetés módját, vagy a hiányzó eljárási illeték esetén a költségkedvezmény engedélyezését iránti kérelmet. Emellett a jogszabály által biztosított illetékmentesség esetén erre való hivatkozást is fel kell tüntetni.

- Amennyiben a közokiratba foglalt azonosító adatok nem érhetők el, a nem természetes személy fél perbeli jogképességét alátámasztó adatokat kell közölni.

- Azonosítani kell a személyt, aki a fél törvényes képviselőjeként jár el, és meg kell jelölni, milyen minőségben teszi ezt.

A keresetlevélhez válás beadása esetén 2024-ben az alábbiakat kell csatolni:

- Meghatalmazást (amennyiben a felperesnek van képviselője).

- Az ügyhöz kapcsolódó bizonyítékokat.

- A keresetlevél záró részében hivatkozott költségkedvezmény engedélyezésére irányuló kérelmet, vagy jogszabály alapján nyújtott költségkedvezmény esetén a jogszabályban előírt dokumentumokat.

- Amennyiben a keresetlevél záró részében előadottakat dokumentumokkal alátámasztják, azt az okiratot is csatolni kell.

A házassági bontóper esetében ezeken kívül még meg kell jelölni:

- A házasság megkötésére és a házasságból származó, életben levő gyermekek születésére vonatkozó adatokat.

- Azokat az adatokat, amelyekből a keresetindításra való jogosultság megállapítható.

- Az életközösség időtartamát, a kezdő és befejező időpont megjelölésével, kivéve, ha a házassági vagyonjogi per bírósága már korábban megállapította azt az eljárást lezáró határozatában vagy közbenső ítéletében.

A keresetlevélhez csatolni kell továbbá:

- Az előző pontban említett adatokat igazoló okiratokat.

- Amennyiben a házasfelek közös megegyezéssel szeretnének elválni, a keresetlevélhez csatolni kell a közös megegyezéssel történő váláshoz fent részletezett valamennyi járulékos kérdésben a felek közös álláspontját tartalmazó megállapodást, ha ez a keresetlevél benyújtásakor már rendelkezésre áll.

- A jogi képviselő nélkül eljáró felperesnek a keresetlevelét a rendszeresített nyomtatványon kell előterjesztenie. A nyomtatvány célja, hogy segítse az igényérvényesítést, biztosítva, hogy a keresetlevél minden szükséges tartalmi elemet tartalmazzon.

A jogi képviselő nélkül eljáró felperesnek a keresetlevélben a keresetlevél kötelező tartalmi elemei közül nem kell feltüntetnie a jogalapot, a jogi érvelést.

A jogi képviselő nélkül eljáró felperes igényérvényesítését az is segíti, hogy a keresetet a lakóhelye, munkahelye szerinti vagy a perre illetékes járásbíróságon, az erre a célra meghatározott ügyfélfogadási időben szóban is előadhatja, melyet a bíróság az erre rendszeresített nyomtatványon rögzít.

Mennyibe kerül a válás 2024-ben? A válás költsége, illetéke

mennyibe kerül a válás 2024 a válóper költségeit ki fizeti

A házassági bontóper illetéke 30 000 forint.

Eljáró szerv - melyik bíróságra kell beadni a válókeresetet 2024-ben?

A perre az a járásbíróság illetékes, amelynek területén az alperes lakik. Belföldi lakóhely hiányában az illetékesség az alperes tartózkodási helyéhez igazodik; ha az alperes tartózkodási helye ismeretlen, vagy külföldön van, az utolsó belföldi lakóhely irányadó, ha pedig ez nem állapítható meg, vagy az alperesnek belföldön lakóhelye nem is volt, az illetékességet a felperes lakóhelye, illetőleg ennek hiányában a felperes tartózkodási helye alapítja meg.

Emellett a házassági perre az a bíróság is illetékes, amelynek területén a házastársak utolsó közös lakóhelye volt.

A válási keresetlevél hivatalos jogi szövege ide kattintva érhető el.

Válással kapcsolatos fontosabb jogszabályok 2024

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről: 4:21.-4:23. §