Nincs olyan önkormányzat jelenleg, amely nincs pánikban.

 

Aki nem kapott még számlát, azért, aki kapott, az pedig azért. Az infláció és a rezsiemelkedés hatása sokkoló

– mondta a G7-nek Köves Mihály, a Békés megyei Doboz független polgármestere.

Már az augusztusi gáz- és áramszámlák is négy-ötszörös emelkedést mutattak, Köves Mihály szerint jövőre akár 15-20-szoros áremelkedés is lehet.

A polgármester szerint lényegében mindegy, hogy a szorzó 20-as vagy 120-as, ezt önerőből lehetetlen kigazdálkodni.

Dobozon  arra készültek, hogy a közművelődési intézményt be fogják zárni, és olyan helyre teszik az ott működő foglalkoztató csoportokat, ahol vegyes tüzelésű kazánnal lehet fűteni.


Spórolnak a béren


Az önkormányzati alkalmazottak közül a nyugdíjba vonulókat nem fogják helyettesíteni, illetve a határozott idejű szerződések meghosszabbítása is kérdéses.

Eközben a jellemzően alacsony munkaképességű és keresetű lakosság is hiába fordul segítségért az önkormányzathoz, egyre csekélyebb források állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a szép szavakon túl anyagilag támogatni lehessen a faluban élőket.

Az alig kétezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyánban a falunap marad el az energiaárak miatt - derült ki Huszár Arnold független polgármester szavaiból. A település kiadásai Dobozhoz hasonlóan 3-4-szeresére emelkednek.

A közétkeztető például idén már kétszer emelte az árat, másodszor 40-45 százalékkal.

Dobozhoz hasonlóan Alattyánban is „nagy gondokra számítanak” a lakosságnál, náluk is többen az önkormányzathoz fordulnak segítségért. Huszár szerint a 700 háztartásnak kiosztott pár ezer forintos rezsitámogatás is felborítaná a költségvetést, így ezt helyi szinten képtelenség megoldani.

 

Forrás: Napi.hu


Pénzügy Adózás Jog