A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, aki Dr. Nemes Imrével, a Nébih elnökével és Dr. Ábrahám Csabával, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary ügyvezetőjével együtt nyitja meg a konferenciát.
A kétnapos rendezvényen 64 előadáson, plenáris ülés keretében, illetve 11 szekcióban (élelmiszer- és takarmányanalitika, élelmiszer- és takarmánybiztonság, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, élelmiszeripari digitalizáció, élelmiszerjog és minőségirányítás, élelmiszertechnológia és innováció, mikotoxinok, mikrobiológia, táplálkozástudomány) várják az érdeklődőket.
Az előadások szinte teljes mértékben lefedik a hazai élelmiszeripar legfontosabb kérdéseit gyártói, törvényhozói, hatósági és laboratóriumi nézőpontból egyaránt, és betekintést adnak tudományos és kutatási projektek eredményeibe.
A legfontosabb hazai egyetemek, kutatóintézetek, laboratóriumok és vezető élelmiszeripai vállalatok képviselői górcső alá veszik a magyar élelmiszeripar aktuális és jövőbeni kihívásait, az élelmiszerbiztonsági kultúra megerősítését, az európai élelmiszerszabályozás várható változásait, az élelmiszeripari digitalizáció és a digitális transzparencia lehetőségeit az élelmiszeriparban, az élelmiszerekre vonatkozó jelölési előírásokat, szó lesz a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól laboros szemmel, a „mentes” fogyasztóról, az érzékszervi vizsgálatok alkalmazásáról, az EPR-szabályozásról, az allergének és az aromák jelöléséről, az ionkromatográfia szerepéről az élelmiszeranalitikában, a gabonák rövid láncú szénhidrát összetételének vizsgálatára alkalmas módszertan fejlesztésekről, ásványolaj-eredetű szénhidrogén szennyezőkről az élelmiszerekben (MOSH, MOAH), a Kárpát-medencében őshonos, génbankban őrzött gyümölcs- és zöldségfajták beltartalmi vizsgálatáról, az ivóvízellátó rendszerekből származó baktériumtörzsek antibiotikum-rezisztenciájának vizsgálatáról, fertőtlenítőszerek baktericid és fungicid vizsgálatáról.
A konferencia témái közül nem maradnak ki az élelmiszerek mikrobiológiájával kapcsolatos jogszabályok legutóbbi módosítások, a per- és polifluorozott alkil vegyületek (PFAS) vizsgálati módszerei, az élelmiszer-biztonság a gyógynövény ágazatban, a gluténanalitika lehetőségei, az élelmiszer-allergének, a gombamérgezési események hatósági tapasztalatai, a magyar fogyasztók mikotoxin-kitettsége, a mikotoxinok szerepe a kukorica fajtaminősítésében, az Aflatoxin M1 körvizsgálat tapasztalatai, illetve mintavétel rejtelmei, a bioélelmiszerekben található növényvédőszer-maradványok ellentmondásos megítélése, a biosecurity legújabb kihívásai, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok előírásainak változásai. Több angol nyelvű előadásra is sor kerül, amelyek során megtudhatjuk többek között, hogy miért kerülik a muszlimok a sertéshúst, illetve, hogy miért jelent új korszakot az élelmiszer-biztonságban a kiterjesztett diagnosztika.
Az előadások mellett a kiállítótermekben is nagyon sok szeretettel várja az érdeklődőket az Amsa Higiénia Kft., Bentley Labor Kft., bioMérieux Hungária Kft., Eurofins Food and Feed Testing Hungary (Budapest és Gyula), Eurofins Vetcontrol Kft., Experta Kft., Labsystem Kft., Merck Life Science Kft., Sartorius Hungária Kft., Seacon Europe Kft., Simkon Kft., Thomasker Kft., TS Labor Kft., Unicam Magyarország Kft., VWR International Kft. képviselői!
Az immár teljessé vált program ismeretében a résztvevők minden bizonnyal választ kaphatnak a XV. Hungalimentaria idei mottójában is megfogalmazott kérdésre: Tudunk-e könnyen lépést tartani az élelmiszerekkel szemben támasztott elvárásokkal?
(képeink illusztráció)