Toy Story

A játékok megbecsülése, a féltékenység legyőzése, a saját értékek felfedezése. A Toy Storyban életre kelnek a játékok, amikor az emberek nincsenek a közelben. Ezzel bepillantást nyerhetünk az életükbe. Az egész bonyodalom akkor kezdődik, amikor Andy megkapja Buzz Lightyeart az űrhajós figurát. Ő és Woody a cowboy nem jönnek ki jól egymással, Woody féltékeny Buzzra. A köztük lévő ellenségeskedés odáig fajul, hogy a szomszéd kisfiú karmai közé kerülnek, aki nem éppen arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánna  a játékaival. Onna csak úgy szabadulhatnak, ha összefognak. Közben Buzz is rájön, hogy ő nem igazi űrhajós, csak egy játék, de ennek ellenére is szerethető és vannak értékes tulajdonságai.

Ma egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tárgyakat minél tovább használjuk. Ne dobjuk ki azonnal, ha kicsit megsérült, de még használható. Létfontosságú, hogy ne árasszuk el a környezetet szeméttel. A Toy Story arra is remek példa, hogyan lehet sokáig használni a játékokat, vigyázni rájuk.

101 kiskutya

A 101 kiskutya a természet és az állatvilág felé érzett felelősség erősítésében szépen folytatja a sort a Toy Story után. A híres Szörnyella a dalmaták bundájából szeretne ruhákat készíttetni, de szerencsére akadnak, akik ezt megakadályozzák.

A történet röviden annyiból áll, hogy miután két felnőtt dalmata Pongo és Perdita összehozzák a gazdáikat, a kutyák is egy pár lesznek. A kapcsolatból 14 kiskutya születik, akiket szüleikkel együtt meg akar kaparintani Szörnyella. Roger és Anita természetesen hallani sem akarnak erről. Szörnyella elraboltatja őket, de végül szerencsésen kiszabadulnak a kutyák. Vannak itt tehát cuki kiskutyák, pénzéhes divatőrült, mindenre elszánt csatlósok.

A 101 kiskutya amellett, hogy egy kedves egymásra találás története már 1984-ben segített felhívni a figyelmet a ruhaipar környezetromboló hatásaira. Ez ma egyre aktuálisabb sajnos. Az eredeti szőrmék és prémek ideje nagyjából leáldozott a divatban, hiszen nagyon heves ellenállásba ütközött a környezetvédőknek hála. Ettől eltekintve azonban még ma is töméntelen mennyiségű ruha kerül a szeméttelepekre. Ezen tudatos vásárlással és használ

Oroszlánkirály

Ki ne zokogott volna gyerekként, amikor Mustafa, az oroszlánok királya lezuhant a szikláról? A tipikus felnövéstörténet, a kis Simba útjáról és apja helyébe lépéséről szól. Timon és Pumba szövegein, énekein máig jókat lehet nevetni. Zordon pedig minden idők egyik legfélelmetesebb oroszlánja.

A szavannák világa, a színes flamingók és egyéb madarak is megismerhetők a meséből. A betétdalok remekül illeszkednek a helyszínhez, gondoljunk csak a békák által előadott énekre.

Minden kíváncsi és merész kisfiú azonosulni tud Simbával, aki a tapasztalatszerzés után, barátai segítségével el tudja űzni Zordont, és helyre tudja állítani a megszokott rendet az oroszlánok között.

Mulan

Arról is könnyen felmérhető, mennyire időtálló egy mese, hogy a ma divatos élőszereplős változat melyikből készül el. A Mulanban a női és férfi szerepek kerülnek előtérbe, ráadásul egy olyan korban, amikor még halálbüntetés járt érte, ha a nők kiléptek a számukra előírt keretekből.

Mulan titkon bevonul apja helyett a seregbe, hogy szembeszálljon a Kínát fenyegető mongolokkal. A csere kiderül, de addigra Mulan már bizonyítja rátermettségét, sőt még a császár életét is ő menti meg.

A nemi szerepek a társadalomban örök téma, minden generációnak van mit tanulnia és tapasztalnia róla.

Jégvarázs

A Jégvarázs Elzája még sok-sok évig a kislányok kedvence lesz. Legalábbis az olyanoké, akik rajonganak a tipikus királylányos mesékért. A szőke Elza csodás képességgel is bír. A testvérek közötti viszályok mindennaposak kiskorban, ezért ez a mese segíthet abban, hogy a gyerekek lássák, hogyan lehet jól megküzdeni ezekkel, hogyan lehet kibékülni.

A lányok közti rivalizálás kortárs csoportban ismert jelenség, mindig is volt és mindig is lesz. Az ezekben való jobb eligazodáshoz is segítséget nyújthat a Jégvarázs, hiszen a gyerekek nyelvén beszél a konfliktusokról.

A Mesebazis.hu webshopjában számos Disney-termék várja a Disney-világ rajongóit. Elzás uzsonnás táskától kezdve a Mancs őrjáratos ruhákig, ágyneműkig. Egyik-másik termék még felnőtteknek is jó lehet!


Kultúra