A duguláselhárítás első lépése

A duguláselhárítás első lépése a megelőzés. Rendszeres tisztítással, forró vizes öblítéssel vagy lefolyótisztító használatával sokat tehetünk azért, hogy ne duguljanak el a lefolyók. A dugulás elleni küzdelemben szintén számít, milyen vegyszereket használunk a háztartásban. A mosogatógépbe érdemes inkább folyékony mosogatószert választani a tabletta helyett. A kézi edénytisztításkor is jobban járunk a hígabb, könnyebb vegyszerrel, mint a nehezebb, balzsamos mosogatószerrel. 

Természetesen a rendszeres ellenőrzés sem maradhat el. A legtöbb duguláselhárítással foglalkozó cég karbantartást is vállal. Érdemes legalább évente egyszer ellenőriztetni a rendszert. Lehet, hogy ez felesleges többletköltségnek tűnik, hosszabb távon viszont rendkívül sok kiadástól kímélhet meg. 

Amikor megvan a baj

Ha a lefolyótisztító szerek és házi praktikák már nem segítenek, nincs mese: ki kell hívni a szakembereket. Ilyenkor érdemes megbízható, fix áron dolgozó céget választani, így el lehet kerülni a sok, kellemetlen meglepetést. A megbízható szakemberek már az első e-mail vagy beszélgetés alapján sokat kérdeznek, igyekeznek mindent megtudni a dugulás okáról. Mielőtt telefonálunk, érdemes felmérni:

- Érezni-e a lakásban csatornaszagot?

- Milyen típusú lefolyó dugult el? A padlóösszefolyó? A kád? A WC?

- Régiek-e a vezetékek?

- Műanyag vagy réz csövet használtak?

Ezek után a szakemberek általában pumpával, vegyszerrel próbálkoznak. Sokszor ez is eredményre vezet, egyszerűen csak egy gyakorlottabb kézre van szükség a probléma megszüntetéséhez. 

A profi duguláselhárítás menete

Ha tényleg súlyos a helyzet, a szakemberek először lefolyótisztító géppel próbálkoznak. Ez az esetek döntő többségében fél-egy óra alatt tökéletes eredményt hoz. Ha szivárgás, komolyabb dugulás, nagyobb baj tapasztalható, kamerás csatornavizsgálatra is sor kerülhet. Ritkán előfordulhat, hogy szükség van a vízvezeték bemérésére, esetleg bontásra is - de ez általában csak a legextrémebb esetekben szükséges.

A duguláselhárítás legtöbbször csupán néhány órás, egyszerű munka. Ha bajt észlelünk, felesleges sokáig halogatni a probléma megoldását. Gyors beavatkozással néhány tízezer forintból meg lehet úszni a kérdést, míg a késlekedés akár szennyvízelöntéshez, csőtöréshez is vezethet. A gyors munka általában eredményes, és hosszú időre garantálja az átlátható lefolyókat.


Otthon