Amennyiben Ön sem szeretne órákon át szerencsétlenkedni egyetlen konzervvel, akkor szerelje fel konyháját mindenféle hasznos eszközzel!

A konzervek és Napóleon

A konzerv egy világszinten elterjedt találmány, és talán ez az az élelem, amelyet mindenki begyűjtene egy közelgő apokalipszis hírének hallatán. A hosszú szavatossággal ellátott termékeknek megvan a maga története, s napjainkban ahol konzerv van, ott konzervnyitónak is lennie kell. A Gastro Bolt konzervnyitói között Ön is talál majd olyat, amelyet kényelmesen tud használni. 

Már az 1700-as években kísérleteztek az élelmiszerek tartósításával, de tényleges sikeret Nicolas Appert szakács és cukrász ért el, aki 1795-től kezdett komolyan foglalkozni a témával. Aztán megjött az ösztönzés is, nem mástól, mint Bonaparte Napóleontól, aki 12 ezer frankot ajánlott fel annak, aki megtalálja a tartósításhoz szükséges új módszert. Nicolas 1806-ban végre megjelent találmányával a francia iparművészeti kiállításon.

A világ első konzervgyára

Massy városában kezdték az első konzerveket gyártani, s akkoriban még üvegekbe csomagolták az élelmiszert. 1810-ben újabb fordulat következett be, amikor is Peter Durand levédette a saját konzerválási módszerét, de ő már nem üveget, hanem bádogot használt erre a célra. Ez a találmány volt a ma használt konzervek őse. Ezután két angol befektető vásárolta fel a szabadalmat és elindult a tömeggyártás is, viszont úgy igazából csak a 20. századra vált népszokás belőle.

1855-ben még csak kalapáccsal és szöggel lehetett kinyitni a konzerveket, később ezeket követték a nyeles konzervnyitók, amelyeket már a háborúk alatt is alkalmaztak. A teljesen biztonságos változatra 1925-ig kellett várni. 

Miért használjunk konzervnyitót?

Sokan felesleges kiadásként tekintenek a konzervnyitóra, és csupán egyetlen késsel nyitják ki a fémdobozokat. Ez azonban eléggé veszélyes mutatvány lehet, mivel csak egy kicsit csússzon meg a kés, és máris megvan a baj. 

Ha már konzervnyitó van a kezünkben, akkor fontos, hogy jó szögben tartsuk azt. Amikor a nyitó folyton lecsúszik a konzerv széléről, akkor valószínűleg nem jól tartjuk. Érdemes kitapasztalni, mert lehet, hogy a megszokott függőleges pozíció helyett a vízszintes (a konzerv széléhez) alkalmazás lesz a megoldás. Ez persze attól is függ, hogy milyen konzervnyitóval van dolgunk. 

A konzervnyitó tehát megóv minket az idegölő pillanatoktól, mivel segítségével másodperceken belül kinyithatjuk a konzervet.


Gasztro