1.) Minden funkciót lefedjen. Ha lehet, még a jövőben felmerülő igényeket is ha azok előre láthatók. Elég kényelmetlen „menet közben” raktár szoftvert váltani, noha rendszeresen előfordul. Elsőre mindenki az egyszerűbbet keresi, de de az egyszerűség és a professzionalizmus nem fér össze. Lehetőleg legyen számlázóval kapcsolata, és az sem baj, ha többnyelvű, akkor is ha ez elsőre feleslegesnek úri huncutságnak tűnik. Mindenképp kezeljen raktárhelyeket, kitárolási algoritmusokat (FIFO/LIFO), LOT (SARZS) számokat. Hasznos, ha tárhely foglaltság alapján számlázandó összeget kalkulál.

2.) Legyen hozzá folyamatos, megbízható támogatás. Semmit sem ér egy raktárkezelő program, ha elakadnak a kollégák, és nincs kihez fordulni segítségért. Itt el is bukik a legtöbb ingyenes rendszer. Nem véletlenül nem használnak a nagyok ingyenes rendszereket. A legjobb, ha van hozzá telefonos ügyfélszolgálat is, bár nagyon sok szolgáltató költségmegtakarítás okán csak e-mailes támogatást nyújt. Még előnyösebb, ha oktatást-betanítást is vállal a raktár program mellé a fejlesztő cég.

3.) Lehetőleg ne legyen magas kezdeti beruházás. A frissítésekért fizetni kell valahogyan, mert a folyamatos fejlesztés manapság már elvárás. Ezt pedig nem lehet egy egyszeri díjért biztosítani a világ végéig. Ha saját infrastruktúrát kell üzemeltetni, az a legdrágább. Karban kell tartani, gondoskodni kell a biztonsági mentésről, stb. A legolcsóbb, ha van egy fix havidíj, és nincs semmi már nyűg.

4.) Legyen egyedi funkció fejlesztési lehetőség. Az élet elénk sodorhat olyan ügyfelet, akinek van valami speciális, egyedi kérése a raktározással kapcsolatban. Nem árt, ha a készletkezelő program fejlesztője nem zárkózik el az egyedi fejlesztések elől.

5.) Hasznos, ha támogatja a vonalkód alapú azonosítást. Sok raktárkezelő programhoz tartozik valamiféle külön interfész a raktári dolgozók (vagy targoncák) számára, ahol a komissiózást (kigyűjtést) végző munkatárs munkáját támogatja egy azonosító eszköz, amivel a munkatárs biztos lehet benne, hogy a megfelelő árut készíti össze a szállításhoz

+1 szempont: amennyiben már végzünk szállítmányozást vagy tervezzük azt, akkor jó ha van legalább belföldi szállítmányozási modul a raktárkezelő rendszerünkben.

A fenti összegzés persze a teljesség igénye nélkül készült, hiszen az egyedi igényeket mindenkinek saját magának kell felismernie. Elsőre számtalan raktárkezelő programmal találkozunk ha keresgélni kezdünk, de ha alaposabban összehasonlítjuk, kiderül, hogy talán egy tucatnyi van, ami kielégíti a vevők manapság igen magas elvárásait. A szigorú követelményeknek legjobban a web alapőú raktár programok felelhetnek meg, amit csekély havidíjért „bérelhetünk”, akár sok más terméket vagy szolgáltatást.


Munka