Ki jogosult rá?

Devizabelföldinek minősülő természetes (magán) személyek.

Hogyan kell számlát nyitni a Magyar Államkincstárnál online, hogy állampapírt vásárolhassunk 2023-ban?

Az Értékpapír nyilvántartási-számla nyitáshoz az ügyfélkapuban található űrlap valamennyi adatra vonatkozó teljes és hibátlan kitöltése szükséges.

Azokat az adatokat, amelyeket az ügyfélkapu regisztrációja során korábban már megadott, a rendszer automatikusan beemeli.

Ezek mellett elengedhetetlen a számlanyitáshoz egyéb adatok megadása is, melyet Önnek kell az űrlapon kitölteni. Lehetőség van kényelmi szolgáltatások igénylésére, ilyen az elektronikus csatornákon való állampapír forgalmazás (az ehhez tartozó jelszót az ügyfél maga igényelheti a WebKincstár felülten), az elektronikus értesítési csatornák beállítása, a kamatfizetésről, lejáratról szóló SMS vagy PUSH (PUSH→MobilKincstár applikációra küldött elektronikus üzenet) üzenet beállítása.

Kötelezettségmulasztás

A számlanyitás csak az összes szükséges adat megadása esetén valósul meg. Amennyiben a rögzített adatok hiányosak, vagy eltérnek a nyilvántartásban található adatoktól, akkor  hiánypótlás keretében történik meg azok javítása.

Amennyiben az űrlap beküldésétől számított 30 napon belül nem kerül sor a hiánypótlásra, akkor az értékpapír nyilvántartási-számla nyitására vonatkozó kérelme elutasításra kerül.

Határidők: 

Az értékpapír nyilvántartási-számla az adatok ellenőrzését követően kerül megnyitásra.

Milyen dokumentumok kellenek a számlanyitáshoz?

A számlanyitás során – szükség esetén – a következő dokumentumok scannelt formátumát az Űrlapon csatolni kell:

- adóazonosító jelet tartalmazó hatósági igazolvány, elő és hátoldal

- Útlevél

- lakcímkártya, lakcímet tartalmazó oldala

- Tartózkodási engedély

- Aláírás minta bejelentő

Amennyiben a csatolt dokumentumokat az ügyfélkapun keresztül (ingyenesen) hitelesíti, úgy nem szükséges azt postai úton is megküldenie a Magyar Államkincstár részére.

Fizetési kötelezettség nincs: az eljárás illetékmentes.

Eljáró szerv: Magyar Államkincstár

Webkincstár, Mobilkincstár igénylése 2023


Pénzügy