Minden eddiginél több autópálya-matrica fogyott a 2022-es évre. A díjköteles gyorsforgalmi utakat használó utazóközönség közel 15,1 millió darab úthasználati jogosultságot vett, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi ugyanilyen adatot.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint minden eddiginél nagyobb bevételt hozott az útdíjak tekintetében a 2022-es esztendő. Több mint 452 milliárd forint folyt be a teher- és a személygépjárművek úthasználata után.

Ez a szám 13 százalékkal haladja meg az előző évi adatot.

A hazai útdíjbevételek közel négyötödét a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő tehergépjárművek úthasználata után befolyt útdíj adja. A NÚSZ Zrt. adatai szerint a megtett úttal arányosan fizetendő e-útdíj-bevétel a tavalyi évben meghaladta a 355 milliárd forintot. Ez az összeg 12 százalékkal magasabb a 2021. évi ugyanilyen adatnál.

A megszolgált útdíj több mint 54 százalékát külföldi felségjelzésű 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek úthasználata után fizették be.

A használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő gépjárművekre soha nem vásároltak még annyi autópálya-matricát a közlekedők, mint 2022-re. Közel 15,1 millió darab e-matrica kelt el, összesen majd 97 milliárd forint értékben.

A vignettákból – a darabszámot tekintve – 13 százalékkal fogyott több, mint 2021-re. Az elmúlt évek tendenciáját tekintve elmondható, hogy a pandémia kezdete óta most először vett több pályamatricát az utazóközönség, mint a világjárvány előtti utolsó évre, 2019-re.

A matricatípusokat tekintve a hazai autósok körében népszerű éves országos autópálya-matricából 584 ezer darab fogyott a tavalyi évre, 14 százalékkal több, mint 2021-re. A megyei matricákból több mint 2,4 millió darab kelt el 2022-re, bő 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Előbbi típusú vignetta 90 százalékát, utóbbinak pedig 97 százalékát vásárolták magyar felségjelzésű járműre 2022-re.

A megyei matricák közül a Pest megyeiből kelt el a legtöbb, közel 1,3 millió darab fogyott a 2022-es évre. A második legnépszerűbb megyei matrica a Fejér megyei volt, amiből közel 287 ezer darabot vásárolt az utazóközönség.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig a Győr-Moson-Sopron megyei matrica áll, bő 186 ezer darab elkelt vignettával. Darabszám tekintetében a legnagyobb növekedést, sorrendben, a Fejér (+ 28,6 ezer db), a Pest (+ 25,2 ezer db) és a Borsod-Abaúj-Zemplén (+ 24,1 ezer db) vármegyére érvényes matrica érte el.

A legnagyobb bevételt hozó, külföldi utazóközönség körében népszerűbb heti (10 napos) matricatípusból majd 9,3 millió darab fogyott a tavalyi esztendőre, 16 százalékkal több, mint 2021-re.

A külföldiek körében szintén kifejezetten népszerű havi vignettából pedig 2,8 millió darab fogyott 2022-re, közel 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A heti vignettából mintegy egymillió, a havi matricából pedig 200 ezer darabbal vettek többet külföldi honosságú gépjárműre a tavalyi évre, mint 2021-re.


Autó Utazás