2023. január 31-én éjfélkor nagyjából 8 millió, a 2022-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le.

 

Az idei az első olyan esztendő, amikor az autópályamatrica-vásárlások száma meghaladja a pandémia előtti utolsó év adatait. 2022. június 30-ig közel 7,8 millió darab e-matrica kelt el, összesen körülbelül 62,7 milliárd forint értékben.

Az inflációnak és a rezsicsökkentés csökkentésének köszönhetően jelentősen megnövekedtek hazánkban az árak minden piaci szegmensben. Ennek ellenére még is azt tapasztaljuk, hogy még az előző évhez képest is egyre bátrabban utaznak országon kívül és belül is. A leggyakrabban igénybe vett utak az autópályák, hiszen ezek segítségével sokkal gyorsabban juthatunk el az úti célig. 


Amennyiben utazási szokásainkat szeretnénk megtartani, úgy a  családi költségvetésbe be kell illeszteni az autópálya matrica 2023 évre vonatkozó árát is.


A vonatkozó szabályozás alapján, Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni.

 

Ezért nagyon fontos, figyelemmel kísérni a 2023 autópálya matrica árak alakulását.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a 60 perces türelmi idő. 


A 2018. január 01-i bevezetése óta összesen közel 3 millió esetben éltek a közlekedők ezzel a könnyítési lehetőséggel. 

A 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről. Az ügyfélbarát szabálynak köszönhetően a közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően még 60 perc áll a rendelkezésére a (jogosultság) a 2023 autópálya matrica megvásárlására, aminek köszönhetően elkerülhető, hogy az úthasználónak pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezzen.

 

E-matrica úthasználati jogosultság

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, a személygépkocsik (és azok pótkocsija), továbbá a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem út díjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai.
 
Fontos tudnivalók


-    A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.
-    Ha egymás után több e-matricát szeretne vásárolni, mindig pontosan határozza meg az utazási (felhasználási) időpontokat.
-    A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizze az ellenőrző szelvényen a rendszámot, a felségjelet, a díjkategóriát és az érvényességi időt!
-    Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.
-    Kérjük, hogy a vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 2 évig őrizze meg!
 
Az e-matrica érvényességi ideje

 

-  Heti jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további egymást követő 9 napra, a 9. napon 24 óráig.


-  Havi jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.


-  Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napján 24 óráig (összesen 13 hónap, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1. napján történik). Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.


-  Éves megyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e-matrica is váltható.

E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint ide kattintva találja meg részletesen.
 
Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei e-matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek)

Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala

 


Autópálya matrica ára 2023 és Díjkategóriák 

Az autópálya matrica ára 2023 évben a közúti forgalomban érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtája és műszaki adatai alapján a következőképpen meghatározott díjkategóriájától függ:

 


D1 díjkategória

A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

D2 díjkategória

Valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Ha a gépjármű hiteles hatósági bizonyítványában/okmányában (pl. forgalmi engedély) a járműkategória mezőben N1 vagy N1G besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.

B2 díjkategória

Autóbusz: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található. 

U díjkategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.


Elérhető az e-matrica infokártya

 

Az autópályamatrica-vásárlások és a megvett úthasználati jogosultságok érvényességének nyilvántartása, könnyebb figyelemmel kísérése érdekében készült dokumentum a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) weboldaláról tölthető le.


A kitölthető, nyomtatható e-matrica információ dokumentumra rá lehet írni a jármű rendszámát, díjkategóriáját, az e-matrica típusát, megyei matrica esetén jelölhető rajta az érintett megye, továbbá szerepeltetni lehet rajta az úthasználati jogosultság érvényességi idejének kezdetét és végét.

Ez elsősorban azoknak jelent hasznos segítséget, akiknek a járművét többen használják, vagy több gépjárművel közlekednek, esetleg flottával rendelkező vállalati ügyfelek.


A dokumentum a forgalmi engedéllyel azonos méretűre készült,  a mellé - félbehajtva - könnyedén elhelyezhető.

(Forrás:Nemzeti útdíj)


Autó