Annak érdekében, hogy reálisabban értékeljük saját lehetőségeinket vezetés közben, interaktív videóból tanulhatunk a Cristo közlekedésbiztonsági kampányának keretében, a szerencsések pedig a drivingcamp tematikus tanpályáján mérkőzhetnek meg, ahol akár Kiss Norbert kamionos versenyzőt is kérdezhetik tapasztalatairól.

Cikkünk végén találsz egy autóvezetés kalkulátor amivel kiszámolhatod, hogy mennyire vagy jó vagy épp gyenge sofőr. Nos, ki mered tölteni?

Friss reprezentatív felmérés mutatott rá, hogy a magyar autósok harmada gondolja úgy, hogy jobban vezet az átlagnál, 10 emberből 8 pedig úgy érzi, hogy általában maximális rálátással van a közlekedési helyzetekre, és elsősorban önmaga felelős azért, hogy autóvezetés közben veszélybe kerül-e.

Szakértő állapítja meg, hogy egy egészséges magabiztosságra alapvetően szükség van a volán mögött, a kérdés azonban az, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a túlzott önbizalom és józan belátás között. Mindez a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében nagyon fontos, mutat rá Zerkowitz Dávid, közlekedéspszichológus.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy hajlamosak vagyunk kissé túlértékelni saját vezetési kompetenciánkat, a racionalitást felismerjük, ám az adott szituációban időnként érzelmi érvek mentén döntünk. Pedig a kockázatot nem megúszni kell, hanem elkerülni.” – hangsúlyozta a szakember.

A racionalitást jelzi az is, hogy habár a válaszadók 68%-a úgy érzi, általában vagy mindig maximális rálátással van az adott szituációra az utakon, a sofőrök csupán 1%-a nyilatkozott úgy, hogy a többi autós soha nem tud számára meglepetést okozni. A felmérés a Cristo alkalmazás nemrég elindított közlekedésbiztonsági kampányának apropóján készült, amelynek keretében áprilisban interaktív animáció tanítja meg az autóvezetőket arra, hogy adott közlekedési szituációban hogyan érdemes reagálniuk, amennyiben valami kiszámíthatatlannal találják szembe magukat.

Az autós app most Zerkowitz Dávid közlekedéspszichológus segítségével gyűjtötte össze azokat a tanácsokat, amelyeket minden autóvezetőnek érdemes tudatosítania, mielőtt beülne a volán mögé:

Fogadjuk el azt, hogy nem vagyunk egyedül az úton, a közlekedés csapatjáték!

Mindig érdemes fenntartani a lehetőséget, hogy váratlan dolog történik (pl. Két kocsi közül kilép valaki, holttérből előbukkanó, esetleg szabálytalan irányból érkező másik jármű.) Ezt muszáj tudatosan tennünk, mert az agyunk a kockázatos, de nem behatárolható valószínűségű eseményekkel egyszerűen nem szeret számolni – szimplán takarékosságból.

Ez az egyik legfőbb bizonyítéka, hogy az emberi idegrendszert nem vezetésre találták ki. Folyamatosan energiát, figyelmet igényel, még a közepes színvonalú autózás is.

Vezetésre alkalmas állapotban üljünk az autóba

A kockázatot (és a büntetőpontok számát) egyedül preventív módszerekkel lehet hatásosan csökkenteni. Ha fizikailag (fáradtság, ittasság, illetve bizonyos gyógyszerek is hatással lehetnek a vezetésünkre, erről mindenképpen tájékozódjunk), vagy érzelmileg kérdéses az állapotunk, találjunk alternatívát, várjunk, vagy kérjünk sofőrszolgálatot! A jogosítványunk többet ér annál, hogy elveszítsük egy rossz döntés miatt. Évi pár alkalommal ennek költségei jóval kisebbek, mint az egyre gyakoribb ellenőrzéseken való fennakadás következményei.

Az automata vezetést segítő rendszereket lehet jól használni, de nem bízhatjuk rájuk a vezetést

A kutatás eredményei szerint a vezetéstámogató automatikába vetett bizalom a fiatalabb korosztály körében magasabb, ők azok, akik hajlamosabbak lehetnek nagyobb mértékben az autójukra bízni a vezetés közbeni biztonságot. Használjuk tudatosan ezeket a rendszereket. Olvassuk el az ismertetőkben, hogy pontosan milyen határértékek mentén lépnek közbe, ismerjük meg a működési elvüket. Ne feledjük: azért tervezték őket, hogy ha ritkán hibázunk, segítsenek, és nem azért, hogy gyakran hibázzunk, hátha segítenek….

+1 Az autóvezetés nem ott kezdődik, hogy beülök az autóba és elfordítom a kulcsot. Előre készüljünk fel az útra.


Autó