Eltérő nézőpontok

A téma megosztja az embereket. Az eltérő vélemények a pontatlan összehasonlításokból erednek. Mielőtt véleményt formálunk, utána kell járni a témának és figyelembe kell venni, hogy a különböző méretű és teljesítményű modellek eltérő hatással vannak a környezetre. Amikor a környezetre gyakorolt hatásról beszélünk, gyakran csak a közvetlen károsanyag-kibocsátást vesszük alapul. Önmagában viszont ez az adat nem fog pontos képet mutatni. A hatásokat komplexen kell vizsgálni: figyelembe kell venni a gyártás során használt technológiát, az energiafelhasználást és a későbbi újrahasznosítási lehetőségeket is.

Életciklus analízis

Az életciklus analízis egy kiváló módszer arra, hogy a lehető legpontosabb összehasonlítást tudjuk elvégezni. A módszer a teljes életút során keletkező szén-dioxid kibocsátást veszi alapul. Három fő területre fókuszál:

  1. A gyártás közben felhasznált energia és természetes erőforrások, káros anyagok kibocsátása
  2. Az üzemeltetés során felhasznált energia és természetes erőforrások, káros anyagok kibocsátása.
  3. Az amortizációt követő hatások.

Az elektromos autók szerves részét képezik a Li-ion akkumulátorok, melyek gyártása jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár. A lítium cellák előállítása nagy energia- és fosszilis energiahordozó felhasználással valósul meg. A valós értékek országonként eltérőek, függnek a felhasznált energia forrásától is.

A használat során bekövetkező környezeti hatás attól függ, hogy a töltéshez használt energia fosszilis vagy megújuló forrásból származik. Ennek az értéknek a folyamatos javulására lehet számítani annak köszönhetően, hogy napjainkra már minden ország kidolgozta az egyedi energia- és klímaterveket az áramtermelés dekarbonizálását illetően.

A használat utáni fontos érték az akkumulátorok újrahasznosításának kibocsátási értéke. Az alkatrészek újrahasznosítása nagymértékben hozzájárulhat a kibocsátás csökkentéséhez.

Mindent számításba véve az elektromos autók nem járulnak hozzá jelentős mértékben a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. Az elektromos autók inkább közvetve járulhatnak hozzá a környezetvédelemhez. 

Hasznos információkat és további érdekességeket talál a Multicore benzinkúttechnika és szerviz honlapján.

 


Autó