Energiahatékonyság okosan

Az olyan kezdeményezések, amilyen az EnergyHub szolgáltatásai, segítenek abban, hogy komplexen, valódi eredményeket elérve változtassunk az aktuális módszereken. Ahhoz, hogy ezen a területen fejlődjenek a vállalkozások, számos, pozitívan motiváló lehetőség biztosított számukra, mint amilyen az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer is, amelyen belül megvalósíthatók a win-win megoldások is.

Mégis előfordul, hogy megkérdőjeleződnek egyes beruházások abból a szempontból, hogy valóban képesek-e biztosítani a hozzájuk fűzött reményeket, illetve elvárásokat.

Lássuk a főbb kérdéseket!

A megújuló energiákról nagyon sokat olvashatunk manapság, ideális esetben a tájékozódásunk megalapozott információkat kínáló kutatásokon alapszik elsősorban. Az nagyjából köztudott ismeretnek számít, hogy a 2015-ben megtartott párizsi klímaegyezmény során a világ vezetői egyöntetű megállapodás mellett kötelezték el magukat. Ez pedig nem volt más, mint a közös célok számszerűsítése abban a tekintetben, hogy a globális felmelegedést 1,5 és 2 Celsius-fok között fogják tartani. Ehhez azonban a károsanyag-kibocsátás mértékét nagyjából a felére kellene csökkenteni.

Ennek az értéknek az eléréséhez sokféle intézkedés szükségeltetik, amelyek között kiemelt szerep jut a megújuló energiaforrások nagyobb mértékben megvalósuló alkalmazásának. Ebben a tekintetben szokott felmerülni az a jogos kérdés, hogy a megújuló energiatermelő technológiák valóban képesek-e arra, hogy a tőlük várt mértékben hozzák a változásokat? Annak érdekében, hogy erre releváns választ adhassunk, érdemes az életciklus elemzésekhez fordulni.

Mi mindent árul el az életciklus-elemzés?

Minden technológiának van gyártási folyamata, nyersanyagigénye, alkalmazása, valamint a sor végén a hulladék létrejötte is elkerülhetetlen, s e tekintetben nem lényegtelen szempont, hogy hogyan és milyen mértékben valósulhat meg az újrahasznosítás.

A napelem mellett a szélturbinák alkalmazása az egyik legismertebb lehetőség a villamos energia megtermelésére. Annak ellenére, hogy alapvetően a napelemes rendszerek alkalmazása terjed gyorsabban, ez a technológia sem került padlóra, sőt, a növekedés üteme akár a 17%-ot is meghaladja, és Európában körülbelül a 38%-a található az ilyen jellegű beruházásoknak. Gyakran merül fel kérdésként, hogy egy zöldnek kikiáltott technológia valóban az-e, hiszen energiabefektetésre van szükség az előállításához is.

Ebbe pedig beletartoznak az előállítás, a működés, valamint a leszerelés kapcsán jelentkező energiaigények. Mivel az előállított energia a szélturbina élettartama során húszszor nagyobb, mint a felhasznált energia, ezért ez egy hatékony és energianyereséges megoldásnak számít.


Tudomány