Nézzük meg, megéri-e megvásárolni ezt a fajta cipőt és ha igen, kinek!

Mi az a barefoot cipő egyáltalán?

A hagyományos cipőkkel ellentétben a barefoot cipőknek rugalmas, hajlékony és puha a talpuk, ahogy a lábbeli többi része is kényelmes, lábhoz igazodó kialakítással rendelkezik. Nem kemény, nem merev, nem szorítja be a lábfejet egy természetellenes pozícióba, hanem hagyja szabadon mozogni.

A barefoot cipőkben átélheti az ember azt az érzést, mintha folyamatosan mezítláb lenne, hiszen annyira rugalmas az egész, hogy szinte nem is érezni. Na de miért jó ez nekünk, egyszerű embereknek?

A barefoot cipő viselésének előnyei: milyen jótékony hatásai vannak?

1. A barefoot cipők hihetetlenül kényelmesek

Ezekben a cipőkben nincs semmilyen kemény betét vagy erősítés, a talpa egyáltalán nem merev, ahogy a lábbeli többi része sem. Ennek a köszönhetően a lábfej nem gémberedik el, nem préselődik össze, nem dagad meg, ráadásul a mindenki számára ismerős, fájdalmas feltörés sem alakul ki.

A lábak egész napos viselés mellett is könnyedek és boldogok maradnak, nem úgy, mint egy hagyományos cipőben.

2. Jól szellőznek, így elkerülhető a lábizzadás és a gombás fertőzés

A barefoot cipőkre jellemző, hogy a felső részük légátersztő anyagból készül, aminek hála a lábak kevésbé izzadnak. Nem jelentkezik bőrirritáció, bőrgomba, vagy kellemetlen szagok, ez pedig nagyon sok embernek fontos.

3. Nem szorítja össze a lábfejet, engedi fejlődni

Gyerekek számára különösen fontos, hogy ezekben a cipőkben nincs olyan merevítés, ami a kicsi lábakat összeszorítaná. Mivel a lábujjak és maga a lábfej is szabadon mozoghat, a csontok, ízületek és izmok fejlődését semmi sem befolyásolja. Felnőttek számára ez azért hasznos, mert a lábujjak nem deformálódnak, a köröm pedig kisebb eséllyel sérül.

4. Fejleszti az egyensúlyérzéket

A rugalmas, természetes érzetű talpnak hála olyan, mintha az ember mezítláb sétálna és nem cipőben. Ennek meg van az az előnye, hogy minden apró egyenetlenség és minden különböző felület más-más módon stimulálja a talp idegeit, ezek az érzetek pedig segítenek az egyensúlyérzék fejlesztésében. Gyermekeknél ennek különösen nagy szerepe van, de a felnőttek is érhetnek el fejlődést általa.

5. Nagy segítség a helyes testtartás kialakításában

Akárhogy is nézzük, a cipő viselése - bármilyen egyértelmű is a számunkra - nem természetes. A helyes testtartás pedig leginkább természetes körülmények között alakulhat ki.

Mivel a barefoot cipők kialakítása áll legközelebb a mezítlábas érzéshez, ezek a lábbelik segítenek a legtöbbet a gerincferdülés és más gerincbetegségek elkerülésében. A lábfej helyes tartása kihat a test összes részére, ezt pedig nem szabad elfelejteni!

Megéri megvenni? Kinek a legjobb?

Minden előnyüket figyelembe véve érdemes kipróbálni a barefoot cipőket, egyáltalán nem pénzkidobás egy ilyen termék megvásárlása. Felnőttek számára is hasznos, nem véletlen, hogy Németországban például nagyon sokan használják futáshoz, sétáláshoz és túrázáshoz is, ugyanakkor talán a fejlődésben lévő gyerekek számára a legideálisabb.

Az egyensúlyérzék és a helyes testtartás kialakítása, illetve a lábizmok fejlesztése ebben a korban a legfontosabb, így óvodás, iskolás gyerkőcöknek különösen ajánlott.

Kinti és benti barefoot cipők is léteznek, így bármilyen körülmények között viselhető ez a különleges darab.

Barefoot cipőkben lényegében visszatérünk egy természetesebb járásformához, aminek egyértelműen jó hatása van az emberi szervezetre. Még jó, hogy már Magyarországon is rengeteg típus elérhető, így mindenki megtalálhatja a kedvencét!


Ruházat