Nem kell feltétlenül beszállítót váltani, ha egyébként megéri ez a partnerség

A beszállítói áremelés során érdemes kicsit kutatni és vizsgálódni. Némi időráfordítással és befektetett energiával sokat lehet spórolni. Célszerű feltérképezni a beszállító lehetőségeit, tisztában kell lenni az árképzése alapjaival, hiszen csak így lehet jó pozícióból indulni az áralku során.

Nem kell feltétlenül beszállítót váltani, ha egyébként megéri ez a partnerség. Ebben az esetben meg kell próbálni meggyőzni arról a beszállítót, hogy mindenképpen szeretnél együttműködni vele a továbbiakban is, de az új árakat nem tudod sajnos megfelelőnek tekinteni. Természetesen érvekkel érdemes alátámasztani azt, hogy miért nem megfelelőek számodra az új árak.

Fel lehet ajánlani egy hosszabb távú elköteleződést

Azért érdemes megpróbálni megtartani a jelenlegi partnerséget, mert egy új partnerrel összeszokni nehezebb, a kényelmes együttműködés kialakítása minden esetben időbe telik. Továbbá azt is érdemes megvizsgálni, hogy a beszállító mennyire függ a cégedtől, hiszen minden bizonnyal rugalmasabb lesz az egyéni árképzés során, ha például van egy bekészített készlete a céged számára. Ilyen esetben már abszolút alkupozícióban vagy.

Semmi esetre sem szabad toporogni az alkudozás során, előre is lehet menekülni. Például fel lehet ajánlani a szerződés átkeretezését. Továbbá fel lehet ajánlani egy hosszabb távú elköteleződést, amennyiben a partner tudja tartani a kedvező árakat.

Az árengedmény mellé vagy helyett lehet extrákat is kérni

Amennyiben a beszállító monopol helyzetben van, nyilván nehezebb lesz vele tárgyalni. Ilyen esetben érdemes olyan termékeket is válogatni, amelyek máshonnan is beszerezhetőek, és azt hangsúlyozni, hogy te inkább egy helyről szeretnéd beszerezni ezeket a termékeket. Ez is nagymértékben megkönnyíti majd az alkudozást.

Érdemes azt is számításba venni, hogy a beszállító tőkeerős-e, valamint a szolgáltatása milyen mértékben keresett, hiszen a pénzes cégek esetében gyakran előfordul, hogy irreális árajánlatot adnak. Célszerű készíteni egy táblázatot, amelyben több beszállítót össze lehet hasonlítani. További jó tanács, hogy az árengedmény mellé vagy helyett bátran lehet extrákat is kérni, ez a megoldás főleg akkor bizonyul jónak, ha a kedvezmény megadása valamilyen okból nem történik meg. Ilyen extra lehet például a grátisz termék.


Pénzügy