De vajon mennyire hasznos a családi posztolás? Valóban veszélyforrás, ahogy egyre többen mondják? Összefoglaltuk mindazt, amit érdemes végig gondolnod, mielőtt a közzétételi gombra kattintasz. Mit mond a pszichológus erről a témáról?

Támadás a gyerek magánélete ellen

Amíg kicsi a gyerek, fogalma sincs arról, hogy a szülei mit tesznek láthatóvá róla a közösségi média felületein. Nagyjából ötéves korában azonban a fejlődése ott tart, hogy már önálló lényként észleli saját magát. Az ilyentájt felbukkanó határozott énkép formálódásában óriási szerepe van annak, hogy a világ mit gondol róla, milyennek látja őt. Ezen a ponton belép a képbe a magánélet - amit tiszteletben kell tartani!

Az ötéves önérzetes. Nem szereti, ha kidumálják, ha túl viccesek a történetek, amik a babakori viselkedéséről szólnak. Utálja a róla készült poénos fotókat, és zavarba jön a szülei által közzétett tartalom miatt. Ez a helyzet később komoly ajtócsapkodásokhoz is vezet. Sőt, egy rosszul elsült tartalom akár azt is eléri, hogy a gyerek úgy érezze, nem ő a valódi tulajdonosa testének, a saját értékeinek és eredményeinek, hiszen a szülei rendelkeznek felette. Posztolnak. Ítélkeznek. És az állítás, amin a fél világ olyan kedvesen elviccelődik, nem is lesz igaz pár év múlva. 

Gyerekkori cukiság kontra felnőttkori zaklatás

Legtöbbször csak halvány elképzelésünk lehet arról, hogy mások hogyan reagálnak azokra a dolgokra, amelyeket megosztunk a közösségi médiában. Ez fokozottan érvényes a gyerekről tudósító posztokkal kapcsolatban. Mindegy, hogy ő maga később törődik-e a róla szóló babasorozattal, dühöng-e miatta, vagy ő is cukinak tartja, a tény az, hogy évekkel, évtizedekkel később bárki simán felhasználhatja ellene ezeket az információkat. Megannyi kínos helyzet – gúnyolódás, sértegetés, ijesztgetés, zsarolás, sőt zaklatás – válhat ezekből a tartalmakból, hiszen a Facebook nem felejt. Mi fogja megakadályozni a gimiseket abban, hogy megosszanak olyan fényképet, amin azután egy egész iskola hangosan nevet? Nem is kell sok ahhoz, hogy egy fényképes családi poénból egy egész középiskola pletykája legyen. 

Idegenből ismerős

Ami egyszer felkerül a világhálóra, az ott is marad. Örökre. Gondoltál már valaha a képernyőfotó hátrányaira? Egy-két kattintás, és amit üzenetben elküldtél, nem marad négyszemközt. A virtuális térben könnyen megfeledkezünk arról, hogy a bejegyzések mennyi személyes adatot tartalmaznak. Ezek bárkinek segíthetnek abban, hogy azonosítsa, hol él, hol jár iskolába a gyerek. Nem is gondolnád, hogy mekkora mennyiségű információ lesz az élő bejelentkezésből, a helycímkéből, sőt a fotók hátterében szereplő tereptárgyakból is.

Mindez egy idegent is simán elnavigál hétköznapi szokásainkban, és pontos képet fest a magánszféránkról. Szóval, csak óvatosan a posztolással! Legyél ezen a területen is körültekintő különösen akkor, amikor a gyerekeidről van sürgős mondanivalód!


Tudomány