Épületek építése főcsoportban 1,1% volt a növekedés, az egyéb építmények esetében pedig 12,7%-kal volt alacsonyabb a termelés. 4%-os volumencsökkenéssel épületek esetében új szerződést 303 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 1224 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 14%-kal magasabb állományt jelent az előző évhez képest.

Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában éves alapon 59%-os csökkenés után 173 milliárd forintnyi új szerződés került aláírásra a hónapban, az állomány pedig 1542 milliárd forint volt, ami 11%-os éves megrendeléstömeg csökkenést jelent.

A drágulás továbbra is igen erőteljes az iparágban elsősorban az építőanyagok árnövekedése miatt, 2022 IV. negyedévében 26,2%-kal nőttek az iparági termelői árak éves alapon, az előző negyedévhez képest pedig 4,6%-kal emelkedtek.

A tavalyi év utolsó előtti hónapjában megugrott kissé az építőipar köszönhetően az épületek főcsoportban történő év végi átadásoknak, viszont decemberben már visszatért a nagyjából stagnáló trendet mutató irányához az iparág, továbbá a makro trendek is abba az irányba mutatnak, hogy az elmúlt években látott folyamatos növekedési szintek nem fogják jellemezni az idei évet.

A megkötött szerződésállományok alapján rövid-középtávon egyelőre elegendő megrendelés látszik az építőiparban, viszont iparági szereplők viszonylag egyöntetűen véleménye alapján jelentős kihívások előtt áll az iparág az idei év közepétől.

A jelentősen megnövekedett és idén év elején további 10-15%-kal tovább emelkedő anyagárak, az ugrásszerűen növekvő finanszírozási költségek, illetve a csökkenő magán- és állami kereslet mind a lassulás irányába mutatnak.

Tavaly összességében 3% volt az iparág éves növekedése, idén pedig kisebb visszaesés jöhet becslésünk szerint, ezzel együtt a következő néhány negyedévben a még folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosíthat.

Ezen felül a továbbra is erőteljes támaszt jelentő ipari és logisztikai építkezéseknek is szerepe van a még érzékelhető keresletben, és a szerződésállományok szintje is relatíve magasan tartózkodik egyelőre, amiben azonban szerepe van a meglévő szerződések jelentős átárazásának is.

Keresleti oldalról a hitelkereslet látványos lassulása elkerülhetetlen a jelenlegi piaci kamatszintek mellett, a beruházások finanszírozása és megtérülése is jelentős részben kérdésessé válik, viszont a hazai befektetési célú ingatlanvásárlások egyelőre erősödnek a megugró inflációs környezetben, így ez némi támaszt adhat a piacnak, továbbá az energetikai felújítások szegmens továbbra is húzóerőt fog képviselni a kivitelezői piacon.

A tavalyi évben a kivitelezési anyagköltségek piaci információk alapján is nem ritkán 25-30% körüli éves mértékben növekedtek a negatív globális fejleményekre és az áruhiányra hivatkozva – a szigetelőanyagok esetében a kialakult energiaárak miatt még nagyobb árnövekedés és hiány valószínű -, amik értelemszerűen vezethetnek az új beruházások iránti kereslet csökkenéséhez.

Iparági szereplők és kereskedők véleménye alapján a jelenleg kialakult árszintek már érezhetően fékezik a keresletet az egyéb makrotényezők mellett, így érzékelhető keresletcsökkenése kell felkészülnie az iparágnak, amit a megrendelésállományok szintje lehet képes ellensúlyozni azok kifutásáig.


Munka