Az eritritol a cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Természetes anyagként fordul elő zöldségekben és gyümölcsökben, de nagyobb mennyiségben alkalmazzák adalékanyagként is a feldolgozott élelmiszerek előállításához.

Az egyes cukrok glikémiás indexét kalkulátorunk segítségével tudod kiszámolni.

Ennek legfőbb oka, hogy stimulálja nyelvünk édes íz érzékelésére szolgáló receptorait, így cukorhelyettesítő édesítőszerként kiválóan alkalmazható. Emellett nem bomlik le, többnyire kiürül a vizelettel, ezért nem tápláló  ̶ kalóriamentes anyagként tartják nyilván. 

A legutóbbi elemzések azonban azt mutatták, hogy az eritritol magas plazmaszintjével rendelkező személyeknél a káros kardiovaszkuláris események kockázata csaknem megduplázódott.

Egy külön vizsgálatban nyolc egészséges önkéntes bevonásával a kutatók azt is megállapították, hogy az eritritollal édesített ital több napon át történő fogyasztása olyan magas szintre emelte a plazma eritritol szintet, amely már jóval a trombocita-reaktivitás és a trombózis készség fokozódásával összefüggésbe hozott küszöbérték felett volt.

„Ez aggodalomra ad okot, mivel éppen azok számára forgalmazzák a mesterséges édesítőszereket – cukorbetegségben, elhízásban, megelőző kardiovaszkuláris betegség és károsodott veseműködés esetén –, akik magasabb kockázatnak vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek” – olvasható a kutatók megállapításában.

A helyzetet bonyolítja, hogy az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) az eritritolt az általánosan biztonságosnak elismert kategóriába sorolja, és a Hanzen-csoport meglátása szerint az anyag az édesítőszer-ágazaton belül annyira népszerű, hogy a következő öt évben várhatóan megduplázódik a piaci részesedése.

Ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a napi beviteli mennyiségnek a jövőben határértéket kellene szabni. Ugyanakkor hangsúlyozzák további vizsgálatok szükségességét is.


Egészség