Egyes becslések szerint egy jól megtervezett nyílászárócserével, jó minőségű műanyag ablakok beépítésével akár 30%-kal csökkenthetjük a lakás fenntartási költségeit! Természetesen ez csak akkor igaz, ha a házunk statikai állapotának megfelelő, lehetőleg műanyag nyílászárót választunk és figyelembe vesszük az épület energetikai állapotát. 

Az energiatudatos otthon

Rengeteg szó esik mostanában az energiatudatos otthon megteremtéséről. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy az “utcát fűtjük”. De hogyan tudjuk úgy megépíteni az otthonunkat, hogy energiatudatosan működjön? A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind fontos összetevői egy energiatudatos, huszonegyedik századi otthonnak.

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük az otthonunk kialakítása vagy felújítása során, akkor nemcsak energiatakarékos, környezetbarát, de kifejezetten komfortos lakóhelyet tudunk magunknak és családunknak biztosítani.

De miért épp a műanyag?

A műanyag ablakkal szemben többen berzenkednek, és ragaszkodnak a fa nyílászáróhoz. Pedig a spórolás szempontjából jobban járunk a műanyag ablakkal. Kezdjük ott, hogy ár/érték arányban erősebb versenyző a műanyag profil a fa vagy az alumínium ablakprofilnál. Vagyis már a megvásárlásnál jelentős összeget spórolhatunk.

A műanyag már önmagában is rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az évek során a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megjelentek az 5, majd a 7 kamrás kialakítású műanyag profilok, amelyek révén jelentősen javultak a hőszigetelési adottságai. Ezeket a modern profilrendszereket 2, majd 3 szintű valódi EDPM gumitömítésse látták el, és a háromrétegű üvegezéssel együtt olyan mértékű javulást értek el, mellyel az EnEV 2009 előírása szerin akár 56%-ot meghaladó energiamegtakarítás is elérhetünk.

A legújabb építészeti trendek alapján az épületekre egyre nagyobb méretű nyílászárók kerülnek. Ennek egyik oka, hogy így jelentősen nagyobb mennyiségű hőenergiát nyerhetünk a napenergia passzív felhasználásával. Ezzel párhuzamosan a nyílászárók hőszigetelő képessége is egyre fontosabb. Különösen igaz ez annak tükrében, hogy az energiaárak egyre csak emelkednek.

A műanyag ablakok nem igényelnek kezelést, festést, cserébe hosszú az élettartamuk. És ha esztétikailag még mindig a fa ablakra vágyunk, érdemes körülnézni a fahatású színes fóliával kivitelezett műanyag ablakok környékén. 

Mindent egybevetve igen jelentős megtakarítást is jelent a fűtésszámlán, ami az évtizedes használat során folyamatosan halmozódik.

További spórolás: a megfelelő energetikai besorolás

A háznak el kell érnie legalább a BB besorolást, az nem baj, ha ennél magasabb, vagyis AA, AA+ vagy AA++ besorolású lesz az épülő ház. Ha újépítésű házat tervezünk, akkor fontos, hogy az új magyar szabályok értelmében 2022. július 1-től az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, vagyis, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteniük az új előírásokat.

A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt.

Ha megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg!

A megfelelő ablak kiválasztása

Meg kell vizsgálnunk, hol távozik a legtöbb hő az épületből és ennek fényében eltervezni az átépítés folyamatát. Ha rossz a nyílászáró, próbálkozhatunk a házi szigeteléssel, átmenetileg jó megoldás lehet a purfix szigetelőcsík, viszont 1-2 éven belül elhasználódik, így hosszútávon nem oldja meg a szigetelési problémánkat. Ha a felmérés során kiderül, hogy a nyílászáróinkkal van a baj, érdemes cserében gondolkozni! Ám nem mindegy, hogy milyen ablakot választunk!

Ha gyengébb besorolású (F, G, H, I) épülettel van dolgunk, hiába építjük be a drága, hermetikusan záró ablakokat, ajtókat, hiszen a födémen, a falakon vagy a padlón keresztül elveszítjük a drága hőenergiát, ráadásul komoly penészesedési problémákkal is szembesülhetünk. Ebben az esetben a nyílászárócserével együtt a szigetelésről is gondoskodnunk kell!

Amennyiben a rezsiköltség, a komfort és a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vesszük, a nyílászárók egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés. A légkamrás ablakok esetében a szigetelésről az ablakrétegek között található levegőrétegek gondoskodnak. Minél több a szigetelőréteg, annál jobb a szigetelés, viszont annál nehezebb is lesz az ablak. És persze azt is meg kell vizsgálni, hogy az ablakkeretnek, illetve a profilnak milyen hőátbocsátási értéke van!

Jó minőségű műanyag nyílászáróban hihetetlen széles választékkal találkozunk. Ne essünk abba a csapdába, hogy mindjárt a legmasszívabb, legjobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üveg mellett döntünk. Előtte mérjük fel, hogy milyen energetikai besorolása és statikai állapota van az épületnek, ahová be akarjuk építeni a nyílászárókat.

Ha van egy jó statikai állapotú, kiváló energetikai besorolású, akár passzív házunk, akkor érdemes a drágább, maximális hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező, masszív nyílászáró mellett dönteni.

Hőszigetelés

Amennyiben régebbi építésű házunk van, a nyílászárók mellett fontos, hogy megvizsgáljuk az épület szigetelésének állapotát. Megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés hiányában a következő hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Az utólagos homlokozatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át! 

Még többet spórolhatunk állami támogatás igénybevételével! 

A rezsicsökkentésünk még hatékonyabb lehet némi támogatással. Ha a közeljövőben tervezünk nyílászárócserét, mindenképp nézzük meg, hogy igényelhetjük-e a 2022. december 31-ig érvényes állami lakásfelújítás támogatást! Ezzel a támogatással egy hatmilliós felújítás költségeinek felét, vagyis hárommillió forintot visszaigényelhetünk az államtól. Nézzünk utána alaposan, hogy a munkadíjról és az anyagköltségről is megfelelő számlát nyújtsunk be az elszámolás során!     

Befektetés a jövőbe

A modern műanyag nyílászárók UV-védelemmel vannak ellátva, nem színeződnek el az évek múlásával, akár 50-60 évig kifogástalanul funkcionálnak. A környezettudatos épületet a jövőnek építjük, hiszen egy jól szigetelt háznak sokkal alacsonyabb lesz a károsanyag-kibocsátása, így a közvetlen és a tágabb környezetünket is kevésbé terheljük. Ráadásul több pénz marad a zsebünkben, csökken a rezsire kiadott költség.  

Kép forrása: https://unsplash.com/@matheusfrade


Pénzügy Otthon