A kivezető cső és a kondenzvíz kérdése

A klímák esetében mindig szükség van kivezetésre. De akik mobil klímát szeretnének, azok nehezen tudják elképzelni, hogy a szoba közepéről kivezet egy cső mindig valamelyik ablakon keresztül. Ha ez meg is oldható, akkor is azzal jár, hogy az éppen aktuális kinti hőmérséklet hatással lesz a bentire, valamint bejön kintről a zaj és a különféle szennyeződések.

A Hisense klíma webshop split klímaberendezései esetében nem kell mindig újra hűteni vagy fűteni a kinti levegőt, mert az eszköz szorosan illeszkedik a falhoz, nincsenek rések, nem áramlik be a kinti levegő.

A klímák kondenzvizét valahol el kell vezetni. Mobil klímák esetében az eszköz belsejében gyűlik egy tartályban, amit rendszeresen, akár naponta többször is üríteni kell. Split klímánál egy lefolyón vagy falon történő kivezetéssel a szabadba távozik a folyadék.

Egy újabb zajforrás és a tárolás

Napjainkban már ezernyi dolog szól körülöttünk. Ha ehhez még egy mobil klímát is beszerzünk, akkor az már nem hogy napközben zavarhatja az ott tartózkodókat, dolgozni vágyókat, hanem számolni kell azzal is, hogy aludni mellette szinte elképzelhetetlen. Ennek oka, hogy a kompresszor és a hűtő ventilátor is a készülékben van, nem pedig kívül. Így a mobil klíma zajszintje kb. 50-55 dB, míg egyes Hisense készülékeké 19 dB, amely még a suttogásnál is halkabb.

Még egy nagyobb lakásban is elgondolkodtató, hogy hová helyezzük a hűvösebb hónapokban az eléggé termetes mobil klímát, nemhogy egy kis alapterületű garzonban. A split klímák beltéri egysége magasan a falon, “zajos” részei a kültéri egységben találhatók, így egyik része sem fog senkit sem zavarni.

A mobil klímák hőeloszlása

A mobil klímák, mivel a földön helyezkednek el és kb. deréktájban fújják ki a levegőt, ezért eléggé furcsán keverik a légáramlatokat, melyeknek hatására sokszor épp ott fázunk, ahol melegünknek kellene lenni, pl. a derekunknál. Ráadásul, a kiáramló levegőt ezek a készülékek pont az arc irányába fújják, ami egyáltalán nem egészséges.

A split klímák, mivel magasan a falon helyezkednek el, eleve melegebb levegőt szívnak be, így jobb a hőeloszlásuk, kevesebb levegőt mozgatnak, és csendesebbek is ezáltal, miközben a helyiségben kellemesebben fogjuk érezni magunkat.

Hűtő vagy hűtő-fűtő klímák?

A legnagyobb előnye a split klímáknak a mobil klímákkal szemben, hogy télen fűtenek is, míg ez a mobil klímáról nem mondható el. A téli hónapok légkondicionálóval való fűtése jóval energiatakarékosabb, pénztárcabarátabb és az átmeneti időszakban, amikor még hűvös van, de már nem elérhető más fűtési alternatíva, akkor is lehet melegünk, ha egy split klímát szereltetünk fel.


Otthon