A cikkben a létrejöttük körülményeinek a taglalásán kívül arra is igyekszünk rávilágítani, hogy milyen előnyök és tulajdonságok miatt számítanak a Tiffany lámpák olyannyira népszerűnek, ha dekorációs világításról van szó.

Röviden a Tiffany lámpa létrejöttének a körülményeiről

Louis Comfort Tiffany belsőépítészként dolgozott a 19. század végi New Yorkban. A munkásságára nagy hatást gyakorolt, hogy fiatalkorában lehetősége volt üvegfestést is tanulni, mégpedig a Heidt üveggyárban.

Az 1880-as évben már a folyékony üveg színezését szabadalmaztatta, a róla elnevezett Tiffany üveg pedig az 1893-as chicagói világkiállításon vált ismertté. A Tiffany lámpák kezdetben túlságosan sokba kerültek ahhoz, hogy ténylegesen elterjedjen az alkalmazásuk a háztartások körében.

Ezzel kapcsolatban a 20. század vége hozta meg az áttörést, a dekorációs lámpák népszerűsége pedig azóta is töretlen.

A Tiffany lámpa elképesztő népszerűségének okai

Természetesen az esztétikus jelleg az, amivel a gyönyörű Tiffany lámpatestek olyan könnyedén képesek lázba hozni a nappali, a hálószoba vagy a vendégszoba környezetébe dekoratív megoldásokat keresőket. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a Tiffany lámpa milyen izzót kap.

Merthogy ennél a lámpánál fontos nem elfelejteni, hogy a búra belülről kapja meg a világítást. A kívánt esztétikus hatás biztosítása végett tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a használt izzónak erős fénnyel szükséges rendelkeznie.

Elsősorban a gömb alakú, kompakt változatok bizonyulhatnak nyerő választásnak. A LED fényforrások alkalmazásában azért is lehet célszerű gondolkodni, mert a szemre is tetszetős látvány mellett a költséghatékony működtetés is biztosított lehet a segítségükkel.

A régen, illetve a manapság gyártott Tiffany lámpák közötti különbségek

A néhány évtizeddel korábban készített Tiffany lámpák színtiszta üveg felhasználásával készültek, a talpazatuk pedig bronz, illetve bronz hatású fém alkalmazásán keresztül állt össze. Manapság ennél valamelyest árnyaltabb a kép, igazodva a modern kor szellemiségéhez.

Napjainkban ugyanis a gyártók arra is figyelmet fordítanak, hogy a lámpatestek gyártása amennyire csak lehet, tegyen eleget a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárásoknak. Mindezt értelemszerűen úgy kell kivitelezni, hogy a változatos formájú Tiffany lámpák előállítása során a minőség még csak véletlenül se essen vissza.

Ezenkívül a modern Tiffany lámpák ár-érték arányt tekintve is abszolút az elérhető kategóriába tartoznak, ennek köszönhetően egyáltalán nem számít luxusvételnek a beszerzésük.


Életmód