Melyik az a bolygó, amelyre ha elköltöznék, akkor ott kevesebbet mutatna a mérleg, mint a Földön, azaz a testsúlyom kisebb lenne?

Az a bolygó, amelyre ha elköltöznél és kevesebb súlyt éreznél, mint a Földön, egy olyan bolygó lenne, amelynek kisebb a gravitációs vonzása. A gravitációs erő egy bolygón vagy egy másik testen az adott test tömegétől és a bolygó tömegétől függ.

Tehát, ha az adott bolygó tömege kisebb, vagy ha a bolygó felületétől távolabb van, akkor az ottani gravitációs erő is kisebb lesz.

Egy példa erre a bolygó a Hold, ahol az átlagos gravitációs erő csak mintegy hatod része a Földénél. Ez azt jelenti, hogy ha a Holdra költöznél, akkor testsúlyod csak mintegy hatod része lenne a Földön mért súlyodnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a Hold más körülményeket is jelentene az élet számára, például a nappali és az éjszakai hőmérsékleti ingadozások, a levegő hiánya és a sugárzás, amelyekhez alkalmazkodni kellene.

És ha a Marsra költöznék, ott mi a helyzet a gravitációval és a testsúlyommal?

A Marsra költözve a testsúlyod kevesebb lenne, mint a Földön, de nem annyira, mint a Holdon. A Mars átlagos gravitációs gyorsulása mintegy 3,7 m/s², ami csak mintegy 38 százaléka a Földén mért gravitációs gyorsulásnak.

Ez azt jelenti, hogy ha a Marsra költöznél, akkor testsúlyod csak mintegy 38 százaléka lenne a Földön mért súlyodnak. Tehát, ha például a Földön 70 kilogrammot nyomsz, akkor a Marsra költözve csak mintegy 27 kilogrammnyi erőt éreznél. De hát nem elég ez?

A cikkünk alatt található testsúly a bolygókon kalkulátor segít számodra megtalálni a megfelő a bolygót.

Költözés indulhat!

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Tudomány