Októberben a magyar lakosság 49,1 milliárd forintot költött vényköteles gyógyszerre, több mint 15,3 millió doboz patikaszert váltottak ki a páciensek.

„Októberben 4,3 százalékkal csökkent a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma szeptemberhez képest. Előző év októberéhez viszonyítva pedig már csak 0,9 százalékos a forgalom növekedése, ez pedig az előző hónapok növekedéséhez képest jelentősen kisebb érték” – mondta a Napi.hu-nak Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője, aki szerint az inflációs nyomás egyelőre a vényköteles gyógyszerek árában kevésbé érhető tetten.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint novemberben Magyarországon az árak 22,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az őszi hónapban 49,1 milliárd forintot költöttek a betegek 15,3 millió doboz gyógyszerre. Egy hónappal korábban 51,3 milliárd forintot 16 millió doboz pirulára.

Az eladott dobozok számában szeptemberhez képest 4,5 százalékos csökkenést látunk, tavaly októberhez képest pedig 8,1 százalékkal esett vissza a patikákban kiadott dobozszám – mondta a szakember.

A vényköteles gyógyszerek tíz százalékkal drágábbak

A receptköteles gyógyszerek átlagára egy év alatt 9,8 százalékkal emelkedett, és már nyáron átlépte a hatszázalékos határt, szeptemberhez képest pedig októberben 0,1 százalékos emelkedést mért a Hiflylabs.

A vényköteles gyógyszerek egy dobozra jutó átlagos árát a betegek gyógyszerpreferenciája határozza meg. A szakember szerint többek között az átlagárat befolyásoló tényezők ezek: 

- ha a páciens egy nagyobb gyógyszerkiszerelést választ,

- vagy a támogatott gyógyszerek ki- vagy bekerülnek a tb-támogatott körbe,

- vannak időszakosan keresett gyógyszertípusok,

- ha a beteg a gyógyulása érdekében a drágább készítményt választja az olcsóbb helyett.

(forrás: https://index.hu/gazdasag/2022/12/16/europa-magyarorszag-energia-veszelyhelyzet-inflacio-dragulas-gyogyszer-egeszsegugy/)


Egészség