„A WHO ajánlása szerint, 18 éves kor felett vagy legalább 2,5 órás alacsony, vagy minimum 75 perces magas intenzitású tréninget kellene hetente elvégezniük az embereknek, hogy karban tartsák a testüket, megőrizzék a fizikai kondíciójukat. Ezt a szintet ma még Magyarországon az európai átlagnál kevesebben teljesítik, de az mindenképpen pozitív fejlemény az elmúlt évtized trendjeit figyelve, hogy ha lassan is, de nő azoknak a száma, akik kipróbálnak különböző szabadidő sportokat.” – mondta Dr. Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense az EUROBAROMETER adatait elemezve.

A szakember ugyanakkor két veszélyre is felhívja figyelmet. Egyrészt aggasztónak tartja, hogy hazai lakosság 75 százaléka, azaz a döntő többség legkevesebb 2,5, de sokan, extrém módon még 8,5 óránál is többet ülnek egy nap. Az ülő munkavégzéssel alapvetően semmi gond nem lenne, ha azt mindenki kompenzálná az egészséges életvitelhez szükséges és rendszeres mozgás beiktatásával, elsősorban a jó levegőn. Dr. Lacza Gyöngyvér úgy látja, hogy az ülőmunka ideje várhatóan a jövőben sem fog csökkeni, viszont ha a mozgás kimarad az emberek életéből, az az idő előrehaladtával egyre komolyabb bajokat okozhat, állapotromlást eredményezhet.

Milyen a kondícióm? Megmutatjuk ITT

Az sem szerencsés tendencia a Testnevelési Egyetem docense szerint, hogy a magyar emberek, az uniós trendekkel ellentétben, jobban szeretnek otthon sportolni (59 százalék), mint ellenőrzött körülmények közt egy edzőteremben, vagy éppen egyesületben (20 százalék). Erre azért tekint rizikóként, mert, aki úgy edz, hogy nem konzultál közben szakemberrel, edzővel, az vélhetően nem éri el azt az eredményt sem fizikálisan, sem mentálisan, amit célként kitűzött maga elé. Emiatt könnyen lemorzsolódhat, kedvét vesztheti és felhagyhat teljes egészében a sportolással. 

Mennyi kalóriát égetünk el sétálással? - kalkulátor itt

„Az edzés tanácsadásnak, a fejlődés nyomon követésének kiemelt szerepe van a motiváció megőrzésében, hogy a sportolás élménnyé váljon, és beépüljön a mindennapokba.” – foglalta össze Dr. Lacza Gyöngyvér, aki szerint a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat ebben az évben sokat segíthet abban, hogy első körben a fővárosban, változást lehessen elérni a hazai sportolási szokásokat befolyásoló motivációk terén, miután a testmozgás gyakorlását illetően az országos adatokhoz hasonlóak az arányok a budapestiek körében is.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy a helyes sportolás módszereit megismerjék az emberek, továbbá tágabb képet kapjanak arról, hogy milyen sportokat lehet különösebb előkészület, befektetés nélkül is elkezdeni. Ennek érdekében szervezik meg február 23-án, szombaton a Budapest Sportfőváros programsorozat első, ingyenesen látogatható lakossági szabadidősport és életmód konferenciáját, a Testnevelési Egyetem Tárt Kapus programot, ahol elméleti- és gyakorlati szakemberek segítségével bárki információkat kaphat az egyesületi és egyéni sportolási lehetőségekről, és mindezek mellé alapos táplálkozási, pszichológiai, egészségügyi tanácsadással egybekötött előadásokat is meghallgathat. Továbbá ezen az eseményen a Budapest Sportfőváros évad idei nagy eseményeiről is bővebb szó esik a Szenior Életmódváltó Nap programjaitól kezdve, a spinning- és jóga rekord kísérleten át a Nordic Walking napig, vagy az Ötpróba Mozgalom által szervezett, kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgató eseményekig.

Mennyi kalóriát égetünk el futás közben?

A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat fő támogatója a MOL. A vállalat 2018 nyarán kötött stratégiai együttműködést a Fővárosi Önkormányzattal, amelynek többek között a sport támogatása is része volt. A MOL szívén viseli a hazai sport ügyét: a csapatsportok támogatása, egyéni versenyzők és fiatal tehetségek segítése mellett olyan világesemények mellé is odaállt nemzeti szponzorként, mint a 2017-ben szintén budapesti központtal megrendezett 17. FINA Világbajnokság.


Egészség Sport