Gyógynövényekkel a gyorsabb regenerálódásért

Létezik egy olyan gyógynövény, amely kiváló a véraláfutások, zúzódások és egyéb hasonló sebesülések kezelésére. Ez nem más, mint a fekete nadálytő, melynek kivonata a Helia-D Herba krémek egyikében is megtalálható.

Magát a növényt évszázadok óta használják gyógyászati célokra, hiszen gyulladásgátló és fájdalomcsillapító összetevőkkel rendelkezik, emellett gyorsítja a sérült szövetek regenerációját és a hegszövet képződését. A régi időkben készítettek belőle krémet, oldatot, főzetet. Egy ideig teaként is fogyasztották, de végül rájöttek, hogy belsőleg káros hatásai vannak – ám szerencsére külsőleg alkalmazva semmiféle hátránya nincs.

A fekete nadálytőből készült krém gyorsítja a véraláfutás felszívódását és csökkenti a sérült területen jelentkező fájdalmat. Csak kenjük be az érintett részt napi több alkalommal, és hagyjuk, hogy a gyógynövény végezze a dolgát!

Ha szeretnénk, a szárított gyökeréből főzetet is készíthetünk, amit meleg és hideg borogatásokhoz is használhatunk. A lila folt ennek köszönhetően akár napokkal korábban eltűnhet, mintha semmiféle kezelést nem alkalmaztunk volna.

Mi az a véraláfutás és hogyan alakul ki?

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy pontosan mi történik ilyenkor a testünkkel. Elesés vagy ütődés következtében gyakran bőrünk és az alatta lévő erek falai felszakadnak, ilyenkor vérző seb keletkezik. 

Olykor viszont előfordul, hogy a bőrfelület ép marad, ám az erek ugyanúgy megsérülnek. A kiszivárgó vér ilyenkor nem tud a bőrön átjutni, hanem alatta, a környező területekre szivárog ki. Ez tulajdonképpen maga a véraláfutás, orvosi nevén hematoma.

Többnyire akkor keletkezik, ha az ütődés során a bőr csak tompa felülettel érintkezik, ami nem sérti fel azt, de vérvétel, illetve bizonyos műtétek után is gyakori jelenség. A sérült terület nyomásra érzékeny lehet, de a véraláfutás többnyire ártalmatlan dolog, ami magától meggyógyul.

Mikor kell a véraláfutással orvoshoz fordulni?

Abban az esetben, ha azt látjuk, hogy a folt nagy területen alakult ki és gyorsan terjed, akkor haladéktalanul keressünk fel egy orvost, ugyanis ez azt jelzi, hogy egy nagyobb ér sérült meg, aminek komolyabb következményei is lehetnek. Ezzel semmiképp se várjunk napokig, itt nem célravezető a “majd elmúlik” hozzáállás!

Kisméretű véraláfutások esetében viszont bőven elegendő a házilag történő kezelés a fent említett fekete nadálytő krémekkel, borogatásokkal. Mindemellett a sérült testrészt pár napig óvjuk a további külső behatásoktól, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem növekedett-e a véraláfutás! A lilás folt fokozatosan zöldes-sárgássá válik, majd elhalványul és végül teljesen eltűnik.


Egészség