Az értékesítési területre ez halmozottan igaz, hiszen sok tényező miatt itt lényegesen nagyobb stressznek vannak kitéve az emberek, mint az egyéb munkakörökben. A következő cikkben elolvashatod, hogyan tudod elkerülni vagy leküzdeni a stresszt, és hogy milyen kihatásai lehetnek ennek a munkád minőségére és a bevételeidre.

Az elutasítás még nem a világvége

Sok értékesítő abba a hibába esik, hogy a munkáját és annak az értékét egyenlővé teszi a sikeres értékesítéseivel. Amennyiben sikerül üzletet kötni, akkor a fellegekben jár és mindent boldogan szemlél, ha pedig nem jönnek az üzletek, akkor mélyrepülésbe kezd és elégedetlen mindennel. Ez ráadásul egy öngerjesztő folyamat, aminek szinte minden esetben egyre nagyobb eredménytelenség és kudarc a vége.

Annak érdekében, hogy ezt a ciklikusságot elkerülhesd, érdemes inkább egy kicsit átformálni a gondolkodásodat és a feladatokra összpontosítani. A feladat pedig nem más, minthogy megtaláld a potenciális üzleti partnereket, majd leülj velük tárgyalni és adj nekik egy ajánlatot a problémáik megoldására. A végkimenetel helyett pedig koncentrálj arra, hogy ezt minél többször megismételd. A nagy számok törvénye alapján sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikerül üzletet kötnöd, ha minél több emberrel ülsz le tárgyalni.

Szeretnéd, ha folyamatosan fenn tudnád tartani a motivációdat, hogy a mindennapos háborúk során lelkesedéssel tudj helytállni? A SalesKurzus.hu 90 napos megvalósító programjával betekintést nyerhetsz az értékesítés legfontosabb pontjaiba, hogy minden szituációból kihozhasd a legtöbbet, és ne veszítsd el a lelkesedésed!

Ne görcsölj rá!

Amikor eljön a zárási időszak, és még nem érték el a tervszámokat, sokan hajlamosak pánikszerűen nekiszaladni minden tárgyalásnak. Ezzel pedig sajnos többet ártanak, mintha nem is dolgoznának. Ha mindenáron értékesíteni akarsz, azt az ügyfelek is észreveszik és van, hogy ki is használják. Ilyenkor előkerül a kalapból a hatalmas kedvezmény, vagy a különböző ígérgetések, amiket lehet, hogy egyes esetekben nem is lehet betartani, mert ellenkeznek az anyacég elveivel/szabályaival. Utána pedig jöhet a magyarázkodás. 

Kerüld el ezeket a kellemetlen helyzeteket, és próbálj mindig higgadtan leülni a megbeszélésekre. Ha érzik rajtad a higgadtságot, akkor sokkal könnyebben megbíznak benned, az pedig már szinte egyenes út a sikeres értékesítéshez, és sok esetben egy tartós üzleti kapcsolat kialakításához is. Jó, ha szem előtt tartod, hogy nem kell mindenkivel üzletet kötnöd. Hosszú távon sokkal kiegyensúlyozottabb leszel, ha csak olyanokkal foglalkozol, akik nem tűnnek már az első találkozáskor is unszimpatikusnak vagy problémásnak.


Munka