Középiskolások ezreit érinti a 2016/2017-es tavaszi érettségi, amelynek egyik "legfélelmetesebb dátuma" a május 9-i matematika érettségi időpontja. A diákok közül ilyenkor sokan veszik igénybe felkészítő tanárok segítségét, azonban idén egy új módszerrel is trenírozhatják magukat. Az eddigi egyetemi szintű matematika tartalmak mellett ugyanis a mateking.hu-n mostantól középiskolásoknak szóló tartalmak is elérhetőek lesznek, fókuszálva a középiskolások nagy mumusára: az érettségire. Ráadásul ingyenesen!

„Kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy nagyon magas minőségű e-learninget csináljunk, nagyon diákbarát áron. Az egyetemi matek mellett hamarosan indulnak a középiskolai tartalmak is, és ebbe a koncepcióba illeszkedik bele, hogy az érettségi felkészítők ingyenesek. Ezek egyébként a megszokottól eltérő videós formában érhetők el” – ismerteti az újdonságot Mosóczi András, a mateking.hu atyja.

Az e-learning oldalnak és az ilyenfajta tanulásnak a legfontosabb része a megértés. Az oldalon található példákkal segítenek a diákoknak, hogy megértsék a matematika rejtelmeit. Úgy is értelmezhető, hogy a mateking.hu-n található feladatokkal megtanítják a diákokat matekot tanulni.

„Az ingyenes tartalmak az elmúlt öt év érettségijeinek a részletes, lépésről-lépésre történő megoldása, ahol nem csak a megoldásokat mondjuk el, hanem azt is, hogy mit miért csinálunk és közben átvesszük a teljes középiskolai anyagot is. Mivel az érettségi feladatsorok jellegében nagyon hasonlóak vissza-vissza térő feladatokkal, ezért ha valaki ezeknek a megoldásait megnézi és megérti (fontos különbség, hogy nem megtanulja, hanem megérti), akkor jó eséllyel nem lesz gondja semelyik feladattal sem az érettségin” – folytatja András.


A könnyű, gyors tanulás titka az, hogy amit a diák szeret és érdekesnek talál, arra fogékonyabb, gyorsabban megtanulja, mint a számára kevésbé érdekes dolgokat. Van amit ily módon pár nap alatt el lehet sajátítani, de a kevésbé szeretett területekkel akár évekig lehet bajlódni. Mivel önmagában a matek feladatok nem igazán izgalmasak, ezért az oldal szerkesztői úgy próbálják érdekesebbé tenni, ahogyan a megoldásokat bemutatják. Ez meg is teszi a hatását, hiszen így mindenféle tanmesétől mentesen, okoskodás és felesleges fogalmak ismételgetése helyett a lényeget mondják el, azt viszont gyorsan és humorosan. A diákoktól érkező visszacsatolásokból az derül ki, hogy pontosan erre van igény, és ez a módszer valóban megkönnyíti a matematikát tanulók életét.

A mateking.hu jelenleg a leglátogatottabb egyetemi e-learning oldal hazánkban. A sikerét annak köszönheti, hogy nem a megszokott (talán kicsit már unalmas) matematikai magyarázatokat, követhetetlen algoritmusokat és érthetetlen ábrákat mutatja be. Megfiatalítja a matektanulást, megalkotva a 21. század online tankönyvét, amiben egyszerű és gyakorlatias példák bemutatásával magyarázza a matematikát, olyan részletességgel, amire valóban szüksége van egy diáknak. A mateking.hu oldal szerzői teszik mindezt olyan színes és modern megjelenés mellett, ami élvezetessé teszi a tanulást, még azok számára is, akiknek nem a matek a szívük csücske.

Itt érhetőek el az ingyenes leckék: www.mateking.hu/matekerettsegi

Játékos matematikai feladványaink IDE kattintva érhetők el.


Tudomány Iskola