Az emberek számára nélkülözhetetlen a tiszta édesvíz, amelyet italra, főzésre, mosásra és mindennapi alapvető szükségleteik kielégítésére használnak. Az ivóvíz lehet származása szerint felszíni, például folyókból vagy tavakból, valamint felszín alatti vízkészletekből.

Ivóvíz a karsztvízből

Ezek a karsztrendszer táplálta forrásokból származó vízből nyerik a vizet, amelyet a víztermelő telepeken megfelelő vízkezelés és tisztítás után juttatnak el a vízellátó rendszerbe. A víz tisztítása során olyan eljárásokat alkalmaznak, amelyeknél a nyersvíz ásványi anyag tartalma változatlan marad. Az ivóvíz fertőtlenítése minden vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően történik.

A Miskolc város vízellátását biztosító bükki karsztforrások vizének minősége országos szinten is kiválónak tekinthető.

Mit jelent a karsztvíz? Hogyan, hol képződik?

A karsztvíz egy olyan vízfajta, amely a karsztos területeken található. A karsztos területek olyan földrajzi régiók, ahol a víz felszín alá szivárog, és olyan kőzetekben és ásványi anyagokban oldódik, amelyek a vízminőségre hatással lehetnek. A karsztos területek általában mészkőből, dolomitból vagy más oldódó kőzetekből állnak.

A karsztvíz különleges, mert általában tiszta és kemény víz, mivel a víz oldja a kőzetekben található ásványi anyagokat, például mészkövet. Ennek eredményeként a karsztvíz ásványi anyagokban gazdag lehet, ami jó ízű és egészséges ivóvízként szolgálhat.

A karsztvízforrások a vízszint változására és a környezeti tényezőkre érzékenyek lehetnek, és ezért fontos megőrizni és védeni ezeket a területeket annak érdekében, hogy a karsztvízforrásokból hosszú távon fenntartható vízkészlet álljon rendelkezésre az emberek számára.

Miskolc vízellátása miskolc karsztvizek és vízdíj Miskolcon

A karsztvíz útja forrásokig

A Bükk-hegység felszíne változatos és követi a mészkőhegységek jellemző formáit. A hegyi kirándulások során lehetőségünk van felfedezni a víznyelőket, dolinákat, karrmezőket, vetődéseket, szurdokokat és vízeséseket, melyek egymást váltják a területen. Emellett a felszín alatt a cseppkőbarlangok tanúskodnak a karsztvíz rendkívül változatos formáló és építő folyamatáról.

A Bükk-hegységben a felszíni víz beszivárog vékony talajrétegen keresztül (amely vastagsága változó), vagy közvetlenül a karsztosodott kőzetek (mint például a mészkő vagy dolomit) repedésein, járatain vagy víznyelőin keresztül jut el a mélyebb karsztra jellemző barlangrendszerekbe.

A hegyvidék belső részén, több száz méter mélyen található karsztjáratokban és barlangokban a karsztvíz lassan szivárog vagy barlangi patakok formájában áramlik az alacsonyabb potenciálú területek felé. Ezek a vízfolyások később turista látványosságok, egyszerű patakok vagy ivóvízforrások formájában a felszínre jutnak.

A felszínen a nyitott karsztos kőzetekbe a csapadék közvetlenül és gyorsan beszivárog, így a karsztvizek utánpótlása kiváló. Ugyanakkor az elérési idő nagyon rövid, akár 2 óra is lehet, de távolabbi területekről érkező víz esetén akár hónapok vagy évek is eltelt lehet.

Az utánpótlás előnye mellett azonban van egy hátránya is: a Bükk-hegység felszín alatti vízadó képződményét, a kiváló vízvezető képességű triász mészkövet, amely a miskolci víztermelő források vízgyűjtő területének közel 70%-át teszi ki, nem borítja vízzáró réteg, amely megszűrné a felszínről szivárgó vizeket.

A kitűnő minőségű és hűs bükki forrásvíz az év 95%-ában biztosítja az ellátást. Azonban a nagy intenzitású csapadékok sajnos kedvezőtlen vízminőségváltozást okozhatnak a felszínen lévő szennyező anyagok beszivárgásával. A felszín alatti vízszennyeződésért részben gazdasági és ipari tevékenységek, részben pedig a lakossági tevékenységek felelősek.

Miskolci vízdíj és csatornadíj 2023 / 2024 / 2025

Miskolc vízminőség

A vízminőség változásának kedvezőtlen hatásai miatt az érintett miskolci ivóvíztermelő telepet azonnal eltávolítják az ivóvízellátó rendszerből. Az ivóvízminőség zavartalan szolgáltatása érdekében más, megfelelő vízminőségű karsztvízbázisból biztosítják az ivóvizet. Az ivóvízszolgáltatás elsődleges célja a mintegy 170 ezer miskolci lakos egészséges, jó minőségű és tiszta ivóvízzel való ellátása, ami jelenleg a meglévő karsztvíz-bázisról a leghatékonyabban oldható meg, mely szolgáltatásért miskolci vízdíjat kell fizetnie a lakossági és közületi felhasználóknak a használat alapján köbméter (m3) alapon.

Ennek érdekében Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIVÍZ Kft. az elmúlt 15 év során jelentős fejlesztéseket és beruházásokat hajtott végre, uniós pénzforrásokat is felhasználva az emberi tevékenységből származó szennyezések megelőzése és a természetes, jó vízminőség megőrzése céljából. 

Vízszolgáltatással kapcsolatos további cikkeink:

A szegedi vízellátásról és a vízdíj és csatornadíj Szeged városában.

A debreceni vízszolgáltatásról és Debrecen vízdíj és csatornadíjakról.